Πικάντικη, λαμπερή μαρμελάδα σύκου

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>400 γρ. σύκα, κατά προτίμηση τα σκούρα (τα βασιλικά), ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα</li>
<li>30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο</li>
<li>150 γρ. ζάχαρη</li>
<li>1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί</li>
<li>1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</li>
<li>φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong>Για το σαγανάκι (αν θέλουμε)</strong></p>
<ul>
<li>300 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου, κομμένο σε 6 φέτες</li>
<li>60 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις</li>
<li>ελαιόλαδο για το τηγάνισμα</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 10'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 20' – 25'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> <strong>Μαρμελάδα σύκου:</strong> Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ για 1/2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα σύκα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Ρίχνουμε το ξίδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ταιριάζει, πλην των άλλων, με δυνατά κίτρινα τυριά ή με σαγανάκια τυριών, όπως το ακόλουθο.</p>
<p> </p>
<p><strong>Σαγανάκι:</strong> Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό και ρίχνουμε σε ένα άλλο πιάτο το αλεύρι. Βουτάμε κάθε φέτα τυριού πρώτα στο νερό, μετά το «περνάμε» από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις φέτες τυριού για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.</p>
<p> </p>
<p>Σερβίρουμε το σαγανάκι με τη μαρμελάδα σύκου δίπλα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα