Bαγγέλης Γεροβασιλείου: Ο κοσμοπολίτης του κρασιού με ένα από τα καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο

14 Νοεμβρίου 2016

Ένας από τους καλύτερους και σοβαρότερους οινπαραγωγούς στη χώρα μας, bonviveur, ταξιδευτής, λάτρης  του φαγητού και της γαστρονομίας. Στην Επανομή, όπου και γεννήθηκε, βρίσκονται τα 460 στρέμματα αμπελιών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου που απλώνονται πάνω στο λόφο. Ο ίδιος δε σταματά να μας εκπλήσει με τις διακρίσεις του. 

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια

Αν και ήθελε να γίνει πολιτικός μηχανικός, η ζωή είχε άλλα σχέδια γ' αυτόν. Η οικογένειά του άλλωστε ήταν γεγωργική και ασχολιόταν με τα αμπέλια. Μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο και σε έναν αγώνα ως ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανομής με την ΑΠΕΛ Λαγκαδά, υπέστη ρήξη μηνίσκου και καθώς δεν μπορούσε λόγω του τραυματισμού να παρακολουθήσει εντατικά φροντιστήρια για το Πολυτεχνείο, έδωσε και πέρασε στη Γεωπονική Σχολή και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην οινολογία.

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια

Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στο Bordeaux όπου υπήρχε η καλύτερη σχολή για το κρασί. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, επιστρέφει στα γνώριμα για εκείνον εδάφη, βρισκόμενος στον Καρρά, και ξεκίνησε ήδη από το 1993 να φυτεύει τα δικά του αμπέλια παράλληλα με τη δουλειά στο Κτήμα Porto Carras μέχρι που κάποια χρόνια μετά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το δικό του οινοποιείο. Ήδη μέχρι το 1999, κατείχε τη θέση του οινολόγου με σημαντικές επιτυχίες: αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς.

Από το 1981 όμως είχε ήδη ξεκινήσει η αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα και το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 620, σήμερα, στρεμμάτων. Το 1998 μαζί με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή δημιούργησε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα 350 στρεμμάτων, που εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 μάλιστα γίνονται και πο πρώτες εξαγωγές, με το πρώτο κοντέινερ να φεύγει για τη Νέα Υόρκη. 

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια

«Σαν στόχο είχα να κάνω έναν αμπελώνα. Ολοκληρώθηκε. Να κάνω μία οικογένεια. Ολοκληρώθηκε. Ήταν θέμα τύχης, επιμονής κι υπομονής. Αυτή τη στιγμή νοιώθω ολοκληρωμένος και τυχερός. Δεν έχω άλλες απαιτήσεις, μεγάλες. Να διατηρήσω και να βελτιώσω αυτά που έχω και τα παιδιά μου να μεγαλώσουν και να κινηθούν σε σωστό δρόμο. Όχι απαραίτητα στον ίδιο δρόμο, αλλά σε σωστό.» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ο ίδιος περνάει σχεδόν  όλη του την ημέρα στο οινοποιείο, αλλά ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις και τα πολλά επαγγελματικά ταξίδια του βρίσκει πάντα χρόνο για να απολαύσει με τους παιδικούς του φίλους κανένα ουζάκι τα μεσημέρια ή κανένα παιχνίδι μπουρλότ τα βράδια με την παρέα.

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια

Με τη γυναίκα του την Σόνια είναι μαζί 25 χρόνια και είναι αυτή που έχει αναλάβει τη διαχείρηση των οικονομικών του κτήματος. Μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Αργύρη που έχει σπουδάσει επίσης Γεωπονία, την Μαριάνθη και την Βασιλική που είναι ακόμα στο σχολείο.

η οικογένεια Γεροβασιλείου

Το περιoδικό Wein Gourmet τον κατατάσσει ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς του κόσμου για το 2006.

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια

Το 2014 το οινοποιείο του για Πέμπτη χρονιά αναδείχθηκε μεταξύ των εκατό καλύτερων του κόσμου. Εκτός από τα αμπέλια, στα απέραντα στρέμμα ο επισκέπτης θα συναντήσει το μουσείο αντικειμένων οινοποίησης. Ο ίδιος είναι συλλέκτης ανοιχτηρίων και η συλλογή γεμάτη με ανοιχτήρια από όλο τον κόσμο σε πάμπολλα σχέδια, από μπαστούνια έως και... φέρετρα.

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια

Image result for βαγγέλης γεροβασιλείου παιδια 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ