"Το κίνημα Γκιουλέν διαδραμάτισε πράγματι κάποιο ρόλο στο πραξικόπημα"

16 Νοεμβρίου 2016

Την πεποίθησή του ότι το κίνημα Γκιουλέν «διαδραμάτισε πράγματι κάποιο ρόλο στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία» εξέφρασε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Knack όπου επικαλείται τα πορίσματα αμερικανικής έρευνας.

Αναφερόμενη στη συνέντευξη αυτή η βελγική εφημεριδα De Tijd σημειώνει ότι «το νούμερο δύο» της Κομισιόν ομολογεί "mea culpa" παραδεχόμενος ότι το κίνημα Γκιουλέν «'έβαλε πράγματι το χεράκι του' στο τουρκικό πραξικόπημα» και ότι «η Ευρώπη δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία όσο θα έπρεπε». Ωστόσο σημειώνεται ότι ο Τίμερμανς εξακολουθεί να είναι επικριτικός απέναντι στην κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και να στηλιτεύει το πογκρόμ εκκαθαρίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για επαναφορά της θανατικής ποινής. Σχετικά με το προσφυγικό ο Τίμερμανς αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν παρέχει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία και εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία με την Τουρκία παράγει αποτελέσματα, αν και αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι «δραματική».

Η ίδια εφημερίδα προβάλλει τις νέες κατηγορίες του Ερντογάν σε βάρος του Βελγίου ότι παρέχει "χείρα βοηθείας" προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Γκιουλέν.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε το Βέλγιο ένα «σημαντικό κέντρο» για τους οπαδούς του PKK και του Γκιουλέν προσθέτοντας ότι «κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται».

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ