Δημοτικοί λαχανόκηποι και στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δημοτικούς λαχανόκηπους πρόκειται να δημιουργήσει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μετά την εφαρμογή του σχετικού παραδείγματος και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μέχρι τις 24 Μαΐου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τη δράση που αφορά τη δημιουργία τριών δημοτικών λαχανόκηπων και την καλλιέργειά τους από 100 άνεργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρώτος από τους δημοτικούς λαχανόκηπους βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, δίπλα στο δημοτικό κατάστημα, ενώ οι άλλοι δύο στη Δ.Ε. Συκεών, ο ένας επί της οδού Βιτσίου (δίπλα στο δημοτικό κολυμβητήριο) και ο άλλος επί της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου (πριν την έξοδο στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης).

Συγκεκριμένα, στους δικαιούχους ωφελούμενους δημότες θα παραχωρηθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών, η χρήση κηπαρίων των 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα, με την καθημερινή καθοδήγηση και υποστήριξη γεωπόνου. Η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται μόνο με βιολογικές μεθόδους, ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών που παράγουν στο λαχανόκηπό τους σε τρίτους.

Ο δήμος αναλαμβάνει την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, την εγκατάσταση τουαλέτας με παροχή πόσιμου νερού, την παροχή σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, την περίφραξη, φωταγώγηση και φύλαξη του χώρου, καθώς και τις γενικές καλλιεργητικές φροντίδες του εδάφους πριν την εγκατάσταση των δικαιούχων. Μοναδική υποχρέωση των ωφελούμενων είναι η προσφορά του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Επίσης, ο χώρος θα είναι κοινόχρηστος και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για αναψυχή τις ώρες λειτουργίας του, κατά τις ώρες και τις ημέρες που η κεντρική είσοδος θα είναι ανοικτή για τους καλλιεργητές.

Σχετικά άρθρα