3 λάθη που πρέπει να αποφύγουμε στο πρωινό μας

24 Νοεμβρίου 2016

 

Από τον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Αναστάσιο Παπαλαζάρου 

Διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε για το πρωινό και τη σημασία του, και ενώ θεωρητικά τα ξέρετε όλα, υπάρχουν τελικά πραγματάκια που… σας ξεφεύγουν! Σίγουρα, το πρωινό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεύμα τόσο για τον έλεγχο του βάρους αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής αλλά και της πρόσληψης διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένοι, όμως, λάθος χειρισμοί μπορούν να το μετατρέψουν σε γεύμα-παγίδα.

Τι σημαίνει, λοιπόν, πραγματικά πρωι-νό; Τι πρέπει αυτό να περιλαμβάνει ή… τι να μην περιλαμβάνει;

Dont #1. Πρωινό πρωί πρωί;

Όταν ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα, το σώμα μας λαμβάνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και κατά συνέπεια έχουμε καλύτερη πνευματική απόδοση, ικανότητα συγκέντρωσης και διάθεση. Για πολλούς ανθρώπους το πρωινό μπορεί να είναι στις 7 το πρωί, για άλλους ανθρώπους όμως το πρωινό τους μπορεί να είναι και στις 11. Η διαφορετική καθημερινότητα των ανθρώπων οδηγεί στην ανάγκη προσαρμογής των διατροφικών συστάσεων στους ρυθμούς του κάθε ανθρώπου. Πρωινό, είναι το γεύμα που τρώμε έως 2 με 3 ώρες αφού έχουμε ξυπνήσει και όχι κατ' ανάγκη το γεύμα που τρώμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Δε χρειάζεται λοιπόν να μένετε νηστικοί μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, αν δεν είστε ιδιαίτερα «πρωινοί τύποι». Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει έντονη πείνα μετέπειτα μέσα στην ημέρα και θα σας οδηγήσει σε ακατάσχετο τσιμπολόγημα. Επομένως, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε αργοπορημένα το πρωινό μας, παρά να το παραλείψουμε εντελώς.

Dont #2. Πρωινό για… δείγμα!

Η έλλειψη χρόνου ή ακόμα και όρεξης στο πρωινό πολλές φορές μας οδηγεί σε ένα ελλιπές πρωινό όπως 1 ποτήρι γάλα ή 1 κουλούρι Θες/νίκης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες πρωινό. Ένα ολοκληρωμένο πρωινό περιλαμβάνει συνδυασμό τροφίμων από 2-3 ομάδες και καλύπτει περίπου το 20-25% των καθημερινών διατροφικών μας αναγκών. Οι ομάδες που είναι κατάλληλες για το πρωινό μας είναι τα αμυλούχα, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα. Έτσι, το σώμα μας θα λάβει ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο, για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας. Δώστε λοιπόν στο πρωινό σας τη σημασία που του αξίζει επιλέγοντας:

  • 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά μαζί με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και 1 φρούτο όπως 1 μήλο
  • 1 τοστ με λίγη μαργαρίνη και τυρί χαμηλών λιπαρών μαζί με 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό φρούτων
  • 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με 2 κγλ ταχίνι και 1 μπανάνα

Dont #3. Υγρές θερμίδες που δεν έχετε υπολογίσει!

Ονειρεύεστε τη στιγμή που το πρωί θα πιείτε ένα ρόφημα με σαντιγύ ή σιρόπι για να σας… «γλυκάνει» λίγο τη μέρα; Το γεγονός ότι είναι σε υγρή μορφή δεν αναιρεί το ενδεχόμενο το πρωινό σας ροφηματάκι να είναι μια θερμιδική βόμβα αλλά και μια μεγάλη πηγή λιπαρών. Και ενώ για τον περισσότερο κόσμο η ημέρα ξεκινά απαραίτητα με καφέ, αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να επιλέξετε κάποιο  ρόφημα καφέ που περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως σιρόπι καραμέλας, κρέμες και σαντιγί, και για αυτό το λόγο προσδίδει επιπλέον θερμίδες φθάνοντας ακόμα και τις 400 θερμίδες ανά ποτήρι. Αντίθετα, οι καφέδες, όπως ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος δεν προσδίδουν θερμίδες, εφόσον τους καταναλώνουμε σκέτους ή με προσθήκη διαφόρων γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη ή το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

 

Δρ. Ανανστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος-διατροφολόγος (www.nutrimed.gr)

Σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Μαρούδα, διαιτολόγος-διατροφολόγος

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ