Τρωάδες σήμερα της Ρούλας Πατεράκη

23 Νοεμβρίου 2016

Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρίας «Πράξη».

Ήταν το 1987 όταν το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, με το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ».

Μια θρυλική παράσταση.

Ήταν τότε, που η Μπέττυ Αρβανίτη κάλεσε για πρώτη φορά τη Ρούλα Πατεράκη από την Θεσσαλονίκη, να συνεργαστούν για το ξεκίνημα μιας δημιουργικής θεατρικής πορείας, γεμάτης από σπάνιες θεατρικές καταθέσεις, από συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες, μεταφραστές και ηθοποιούς… Μιας πορείας που έμελε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στη θεατρική Αθήνα, κάτι που κοινό και κριτικοί αναγνωρίζουν έως σήμερα.

Φέτος Μπέττυ Αρβανίτη και Ρούλα Πατεράκη συναντώνται πάλι ανεβάζοντας ένα καθαρά γυναικείο έργο, τις «Τρωάδες σήμερα», τραγωδία αλλά με την ιδιαιτερότητα του «κλειστού χώρου».

Οι  «Τρωάδες σήμερα» με έναυσμα το έργο του Ευριπίδη αγγίζουν σύγχρονα θέματα που αφορούν τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή. Του Ευριπίδη.

Τη συγγραφή έχει αναλάβει η σκηνοθέτης Ρούλα Πατεράκη, με αφετηρία τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου «Τρωάδες».

Πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον κείμενο, που σκηνικά αποδίδουν οι:

Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Τασία Σοφιανίδου.

«Η ιδέα ξεκίνησε από τις Τρωάδες του Ευρυπίδη, διότι ως κείμενο μοιάζει να έχει αληθινή συγγένεια με σύγχρονες πολιτικές, κοινωνικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές καταστάσεις που εκπορεύονται από τα δεινά του πολέμου. Τα ονόματα των ηρωίδων είναι εκεί… Εκάβη, Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Ελένη. Υπάρχει όμως και η άλλη κόρη της Εκάβης η Πολυξένη. Δίπλα στον Ταλθύβιο του Ευριπίδη βρίσκεται και ο άλλος κήρυκας του Αγαμέμνονα ο Ευρυβάτης. Ο Μενέλαος του Ευριπίδη αντικαθίσταται από τον Οδυσσέα. Η απουσία του χορού δηλώνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία σήμερα που να εκπροσωπείται από ένα σύνολο ανθρώπων, ίδιας πεποίθησης και ιδεολογίας. Η Ιστορία αφαίρεσε από τα πλήθη την ουσία του τραγικού. Μπορεί οι λαοί να καταστρέφονται αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάθαρση μονάχα ο τρόμος απομένει και ο τρόμος δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις την τραγωδία, ακόμη και μέσα από την πιο έξοχη μετάφραση.», σημειώνει η Ρούλα Πατεράκη.

Συντελεστές:

Συγγραφή - σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Moυσική: Aγγελος Τριανταφύλλου

 

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Από 24 Νοεμβρίου έως και τις 9 Απριλίου 2017

 

Η παράσταση «Τρωάδες σήμερα» συνδυάζεται με την έκδοση ενός λευκώματος για τα 30 χρόνια δημιουργικής πορείας του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00

 

Εισιτήρια:

Tετάρτη και Παρασκευή: 15 ευρώ και φοιτητικό 10 ευρώ

Πέμπτη: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Σάββατο: 18 ευρώ και φοιτητικό 13 ευρώ

Κυριακή: 16 ευρώ και φοιτητικό 13 ευρώ

 

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Σκηνή Α

Κεφαλληνίας 16

Τηλ: 210 88 38 727

 

http://theatrokefallinias.gr/?p=2457

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ