Υιοθεσία παιδιού: Οι ανασφάλειες ενός ζευγαριού

Πρόκειται να υιοθετήσουμε ένα κοριτσάκι 6 ετών με ειδικές ανάγκες αλλά μένουμε Αμερική και το κοριτσάκι προς υιοθεσία μένει Βουλγαρία. Έχω φοβερές ανασφάλειες από τη στιγμή που μας είπαν πως η συγκεκριμένη υιοθεσία μπορεί να πάρει από 1  έως 3 χρόνια. Το παιδί το έχουμε γνωρίσει και πηγαινοερχόμαστε συχνά Βουλγαρία και το βλέπουμε. Στη Βουλγαρία κοντά στο ορφανοτροφείο υπάρχει ένα ζευγάρι εθελοντών καθηγητών που ασχολείται πολύ μαζί του από 1 έτους. Νιώθω πως έχω μπει σε μια διαδικασία σύγκρισης μαζί τους για την καρδιά της προς υιοθεσία κόρης μας
Για εμάς το παιδί αυτό που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι είναι τα πάντα.Μόλις την είδαμε καταλάβαμε πως ήταν για εμάς. Ξέρουμε πως αυτό το ζευγάρι ήθελε να την υιοθετήσει αλλά κάτι συνέβη και δεν προχώρησε η υιοθεσία και ένας από τους δύο άλλαξε γνώμη. Περνάνε μαζί της συνέχεια χρόνο κάθε μέρα γιατί μένουν και κοντά στο ορφανοτροφείο. Από την μια χαίρομαι που το παιδί μας έχει τόση φροντίδα από την άλλη φοβάμαι μήπως αλλάξουν γνώμη και θελήσουν να υιοθετήσουν το κοριτσάκι μας. Πρόσφατα έμαθα πως πολλές φορές καλεί τους εθελοντές “μαμά” και “μπαμπά”.
Δεν ξέρω πώς να το επεξεργαστώ ψυχολογικά και νιώθουμε πως είμαστε εγωιστές και πως σκεφτόμαστε άσχημα. Τι να κάνουμε; Φοβόμαστε μήπως βουλιάξει η διαδικασία της υιοθεσίας και μία μέρα μας τηλεφωνήσουν από το ορφανοτροφείο και μας πούνε πως όλα ακυρώνονται. Από την άλλη μήπως η Άριελ, το κοριτσάκι μας, θα είναι καλύτερα με αυτούς και εμείς είμαστε λίγοι και κάνουμε έγκλημα που θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα παιδί που είναι δεμένο με κάποιους άλλους; Ανησυχούμε πάρα πολύ! Βοηθήστε μας! Τι να κάνουμε;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Καταλαβαίνω γιατί νιώθετε ότι μπορεί να είναι εγωιστική η ανάγκη σας για αποκλειστικότητα. Όμως, είναι λογικό να θέλετε να έχετε μια ασφάλεια εφόσον έχετε ήδη επενδύσει πολύ συναίσθημα σε αυτό το παιδί και διακυβεύεται και μια δική σας έντονη ανάγκη. Οπότε μην κατηγορείτε τον εαυτό σας, μα δείξτε του κατανόηση.
Σε πρακτικό επίπεδο, θα σας πρότεινα να κοιτάξετε την νομοθεσία περί υιοθεσίας στην χώρα από την οποία σκέφτεστε να υιοθετήσετε και δείτε εάν υπάρχει τρόπος να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί όπως έχετε συμφωνήσει, χωρίς καμία ξαφνική αλλαγή απόφασης εάν το άλλο ζευγάρι αποφασίσει πως κι εκείνο θέλει να υιοθετήσει το παιδί.
Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και να συνδεθείτε σύντομα με το παιδί σας!</div>

Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής & B.Sc. Ψυχολογίας
www.normavitae.com

Σχετικά άρθρα