Κρέας, σοκολάτα, λαχανικά και η επίδρασή τους στο περιβάλλον

<p>Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κίνδυνο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι κάθε απόλαυση αφήνει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει και με το φαγητό που καταναλώνουμε.</p>
<p>Η γεωργία, η παραγωγή στα εργοστάσια και η μεταφορά προϊόντων τίθενται σε λειτουργία μέσω ορυκτών καυσίμων που παράγουν αέρια θερμοκηπίου που εγκλωβίζουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες μετρούν αυτή την επίδραση ως αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint), που εκφράζεται ως η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται για κάθε 100 γραμμάρια μερίδας φαγητού.</p>
<p>Μέσω αυτής είναι δυνατόν να προκύψει μια τροφική πυραμίδα που θα βασίζεται στη βλάβη που κάθε σνακ ή λιχουδιά προξενεί στο περιβάλλον. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στη βάση, προξενώντας τη μεγαλύτερη καταστροφή ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον καταλαμβάνοντας την κορυφή. Τροφές με βάση τα δημητριακά (grain), όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα γλυκίσματα εντοπίζονται κατά μέσο όρο στη μέση.</p>
<p>Η συγκεκριμένη προσέγγιση, παρ' όλα αυτά, δεν λαμβάνει υπόψη το πόση ενέργεια παίρνει το σώμα μας από αυτές τις τροφές. Χρειάζεται να καταναλώσει κανείς πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από μαρούλι για να λάβει τις ίδιες θερμίδες με το μπέικον για παράδειγμα, με μια μελέτη να δείχνει ότι θα απελευθέρωνε τριπλάσιο αριθμό αερίων θερμοκηπίου για να αποδώσει την ίδια διατροφική ενέργεια. Επεξεργασμένα λαχανικά ή όσα εισάγονται από μακρινές φάρμες μπορεί να τα πάνε χειρότερα από αυτή την άποψη.</p>
<p>Σε δημοσίευσή τους στο Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition) o Adam Drewnowski στο Πανεπιστήμιο Washington στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, προσπάθησαν να τα συμπεριλάβουν αυτά στην έρευνα τους υπολογίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες διαφορετικών φαγητών.</p>
<p>Από τη συγκεκριμένη οπτική, η πυραμίδα αντιστρέφεται. Εδώ το κέικ ή η σοκολάτα έχουν αποτύπωμα άνθρακα ίσο με περίπου ένα δέκατο του περιβαλλοντικού αντίκτυπου κονσερβοποιημένων ή κατεψυγμένων λαχανικών. Το κρέας τείνει να παράγει τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απ' ό,τι τα αυγά.</p>
<p>Αυτό δε θα έπρεπε να ληφθεί ως πράσινη κάρτα για να παραδοθείτε στη ζάχαρη καθώς σε συντριπτικό βαθμό, στοιχεία συνιστούν ότι η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε πολλά είδη προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Τα φρέσκα λαχανικά που μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά, εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον και την υγεία σας.</p>
<p>- το ψωμί παράγει 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες που τρώτε </p>
<p>- το κέικ 81 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες</p>
<p>- η σοκολάτα 59 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες</p>
<p>- τα αυγά 440 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες</p>
<p>- το γάλα 351 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες</p>
<p>- το κρέας 248 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες</p>
<p>- τα κονσερβοποιημένα λαχανικά παράγουν 787 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 100 θερμίδες που τρώτε</p>
<p> </p>
<p>Πηγή: bbc.com </p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα