Είσαι σε φάση που δίνεις εξετάσεις; Δες τι πρέπει να τρως για λιγότερο άγχος

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από πολύ άγχος που επηρεάζει και τις διατροφικές επιλογές των νέων. Και επειδή η πνευματική δουλειά είναι εγκεφαλική διαδικασία τα καλά… καύσιμα σίγουρα βοηθούν για να έχουμε επιτυχία.

Γράφει η Δρ Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η πνευματική διατροφή

Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα καλό πρωινό για να αποδώσετε στο μέγιστο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει.

Ένα κρουασάν με σοκολάτα δεν θα αποδώσει το ίδιο στον οργανισμό σας όσο ένα γιαούρτι με νιφάδες βρώμης ή δημητριακά ολικής άλεσης και μέλι ή ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών με γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B ενισχύουν την σωματική και ψυχική υγεία και σας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και αντοχή για να μελετήσετε αρκετές ώρες. Θα τα βρείτε σε τρόφιμα όπως, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, τα καρύδια, τα φύτρα σιταριού, το αυγό και το κόκκινο κρέας.

Φρούτα και λαχανικά για να προσλαμβάνει ο εγκέφαλός σας τις απαραίτητες βιταμίνες και την γλυκόζη που χρειάζεται. Η μπανάνα έχει αναγνωρισθεί ως ένα φρούτο που ενισχύει τη δράση του εγκεφάλου. Παράλληλα, οι κόκκινοι καρποί της φύσης όπως τα κράνα και τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενισχύουν τη μνήμη.

Συχνότητα: Τα συχνά γεύματα σας βοηθούν να κρατάτε τα επίπεδα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στα επιθυμητά επίπεδα.

Τρώτε μικρά γεύματα

Αποφύγετε τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε το στομάχι σας βαρύ και θα μειώσουν την ενέργειά σας και προκαλούν κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Δώστε βαρύτητα στις τροφές που ενισχύουν τη νοητική εγρήγορση. Αυτά είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως το γιαούρτι, το αυγό, οι ξηροί καρποί και το τυρί.

Υγιεινά σνακ

Αντικαταστήστε τα λιπαρά σνακ, όπως τα κρουασάν, τα χάμπουργκερ, τη πίτσα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και είναι πιθανό να σας προκαλέσουν υπνηλία και λήθαργο με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν την ικανότητα μάθησης και μνήμης.

diatrofi diabasma panellinies

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι

Ελέγχετε τη κατανάλωση καφέ και ζάχαρης καθώς μπορεί να σας δημιουργήσουν υπερένταση και εκνευρισμό. Προτιμήστε το νερό, χυμούς φρούτων, smoothiesμε φρούτα και γάλα ή γιαούρτι και πράσινο τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Tips για καλύτερη μνήμη και λιγότερο στρες:

Η βελτίωση της ικανότητας μνήμης αποτελεί βασικό στόχο της διατροφής των νέων που δίνουν εξετάσεις. Τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία συναντώνται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη. Ακόμα, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, ο λιναρόσπορος, τα σύκα και τα δαμάσκηνα αποτελούν σπουδαίες τροφές για τον εγκέφαλο. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως το κόκκινο κρέας, το θαλασσινά, το συκώτι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά, έχει φανεί ότι αυξάνουν την μαθησιακή ικανότητα και τη μνήμη.

Μην ξεχνάτε ότι η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από έντονο στρες. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, η βρώμη, ψάρια πλούσια σε ω-3 όπως η σαρδέλες και ο σολομός, αλλά και το σπανάκι, το τσάι, το πορτοκάλι και η μαύρη σοκολάτα, τα άπαχα γαλακτοκομικά, το αβοκάντο και το κοτόπουλο μπορούν να συμβάλουν στην μείωση του στρες των παιδιών.

Η ημέρα των εξετάσεων!

Η διάρκεια της εξέτασης αποτελεί ένα μαραθώνιο για τον εγκέφαλο, για αυτό πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι και οξυδερκείς.

exetaseis panellinies

  • Ξεκινήστε με ένα δυναμωτικό πρωινό ή ελαφρύ γεύμα πριν την εξέταση.
  • Δώστε βαρύτητα στις τροφές που ενισχύουν την νοητική εγρήγορση.
  • Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά,καθώς προκαλούν υπνηλία.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων, ποτών ή συμπληρωμάτων που δεν έχετε καταναλώσει ξανά στο παρελθόν, καθώς δεν γνωρίζετε πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας σε αυτά.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης και τα ροφήματα με ζάχαρη. Ωστόσο φροντίστε να πίνετε νερό ή τσάι, πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ενυδάτωση στον οργανισμό σας.

Δρ. Άννα Παπαγεωργίου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προετοιμασία για Πανελλήνιες: «Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω»;

7+1 tips για καλύτερη συγκέντρωση στο διάβασμά σου!

Πανελλήνιες: 9 tips που θα… απογειώσουν το διάβασμά σου! (βίντεο)

Διαβάζω πυρετωδώς και τρώω συνέχεια! Πώς να μη γίνω… διπλάσια μέχρι τις Πανελλήνιες;

 

Σχετικά άρθρα