Είμαι μητέρα 3 παιδιών και πνίγομαι: Πώς να τα βγάλω πέρα με όλα;

Είμαι μια μαμά με 3 παιδάκια (7 χρονών κορίτσι και 4,5 και 3 χρονών αγοράκια). Τον τελευταίο καιρό νιώθω να πνίγομαι και ότι δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Τις περισσότερες ώρες είμαι μόνη μου στο σπίτι μαζί τους και έχω πολλά θέματα συμπεριφοράς και ψυχολογίας να διαχειριστώ. Χρειάζομαι πολλή υπομονή και νιώθω να την χάνω σταδιακά. Ο σύζυγός μου με βοηθά πάρα πολύ όσο μπορεί όταν είναι στο σπίτι. Τα απογεύματα μόνη μου έχω τα μαθήματα, διαβάσματα, ενδιαφέροντα της μεγάλης και όλες τις υπόλοιπες ώρες παίζω με τους μικρούς, ετοιμάζω το σπίτι, φαγητό κλπ. Κάποιες φορές τους παίρνω και σε φίλους ή και παιδότοπους ή τους κάνω εκπλήξεις για να μη βαριόμαστε. Γενικά ποτέ δεν μπορούμε να τους αφήσουμε κάπου για να ξεκουραστούμε ή να κάνουμε κάτι προσωπικό.

Πάντα είμαστε όλοι μαζί σαν οικογένεια σε ότι κάνουμε. Δεν έχω σχεδόν καθόλου προσωπικό χρόνο. Όλα αυτά για να σας εξηγήσω ότι έχω κουραστεί όλα αυτά τα χρόνια. Είχα φτάσει σε σημείο που από ήρεμη και πρόσχαρη μαμά έγινα νευρική και τους φώναζα και τους απειλούσα. Δεν λέω, επανέρχομαι μετανιωμένη… Αλλά πέρασα φάσεις που δεν με αναγνωρίζω… Έχει τύχει να τους τρομάξω απ τις φωνές και τις απειλές. Νιώθω ότι είναι πλέον φαύλος κύκλος Όλη μέρα διαβάζω βιβλία ψυχολογίας και εφαρμόζω μεθόδους πειθαρχίας αλλά πλέον έχω και απαιτήσεις. Ο 4,5 χρονών γιος μου ήταν πολύ ήσυχος πλέον συχνά είναι άγριος. Κτυπά τα αδελφάκια του ή αρπάζει παιχνίδια με το ζόρι. Πρόσφατα έσπρωξε και 1 άγνωστο μικρότερο παιδάκι σε παιδότοπο χωρίς λόγο και τσακώθηκε και με ένα άλλο γιατί τον ενοχλούσε. Η κόρη μου στο σχολείο δείχνει πάντα πειθαρχία και γενικά δείχνει κορίτσι που ξέρει τι πρέπει να κάνει. Όμως πλέον στο σπίτι τα περισσότερα πρωινά θα τσακωθούμε γιατί δεν ετοιμάζεται στην ώρα της και το κάνει επίτηδες ενώ ξέρει ότι βιάζομαι μου φωνάζει όταν της αρνηθώ κάτι και ενοχλείται εύκολα από τα αδέρφια της και τους φωνάζει. Προσπαθώ να τηρούμε συμφωνίες αλλά όταν πάρει αυτό που θέλει και μετά δεν δείχνει να εκτιμά. Κάποιες φορές θα είναι πεισματάρα για μικρά πράγματα που ξέρει ότι δεν ανέχομαι και μου χαλά ξαφνικά τη διάθεση.

Όλοι ζηλεύουν με όλους και συχνά ακούω γιατί ο Χ έτσι κι εγώ όχι. Δεν ηρεμούμε σχεδόν ποτέ συνέχεια πρέπει να εξηγήσω κάτι σε κάποιον να δείξω κάτι κάποιου να ακούσω παράλληλα τι έμαθε ο μικρός τι ρωτά η μεγάλη κλπ. Δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω διάλειμμα όταν νιώθω ότι αρχίζω να θυμώνω. Πάντα προσπαθώ να παραμείνω ήρεμη αλλά δεν διαρκεί. Δεν μπορώ να εφαρμόσω τακτικές του τύπου “αλλάξτε δωμάτιο”. Είναι μικροί να τους αφήνω και μόνους. Όταν είμαστε ήρεμοι τους εξηγώ το σωστό τους βάζω όρια. Όταν τα αθετούν όμως ή όταν δεν ακούνε δεν μπορώ να κάνω κάτι. Χάνω τον έλεγχο και νιώθω ότι χάνω τα όρια μου και είμαι όχι απλά αυστηρή αλλά και επιβλητική! Ελπίζω να με βοηθήσετε και εσείς να βοηθήσω τον εαυτό μου να αντέχει και να μεγαλώσω σωστά τα παιδιά μου

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Σοφία Κουφοπούλου

Αρχικά, νιώθω ότι αισθάνεστε έντονα πιεσμένη, συναισθηματικά φορτισμένη κι έχετε ανάγκη από χαλάρωση, προσωπικό χώρο και χρόνο είτε μόνο με τον εαυτό σας είτε μαζί με το σύζυγο χωρίς τα παιδιά. Αυτό σημαίνει να κάνετε κάποια δραστηριότητα ή οτιδήποτε, έστω κάτι μικρό που σας ευχαριστεί καθώς αυτός ο χρόνος που θα είναι αφιερωμένος μόνο για εσάς θα σας δίνει τη δύναμη, την ψυχραιμία να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών.

Όταν εσείς είστε ήρεμη και νιώθετε καλά με τον εαυτό σας μπορείτε να βάλετε τα όρια στα παιδιά και να υπάρξουν λιγότερες εντάσεις στο σπίτι. Τα βιβλία σίγουρα είναι βοηθητικά, όμως ακόμη πιο βοηθητικό είναι να μοιραστείτε αυτά που νιώθετε είτε με άλλες μαμάδες που βιώνουν τις ίδιες αγωνίες με εσάς είτε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι ο μητρικός ρόλος από μόνος του εμπεριέχει την αίσθηση της ευθύνης, την οποία μπορείτε να μάθετε να αντέχετε με το δικό σας προσωπικό τρόπο και ταυτόχρονα να απολαμβάνετε αυτή τη μοναδική δυνατότητα να προσφέρετε τη φροντίδα και την αγάπη στα παιδιά σας.

Με εκτίμηση,</p>
Σοφία Κουφοπούλου
<div>ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια<br /><br /></div>
<div><a class=”m_-6455673481692931152OWAAutoLink” href=”http://drasipsyhis.gr/” target=”_blank” data-saferedirecturl=”https://www.google.com/url?hl=el&amp;amp;q=http://drasipsyhis.gr/&amp;amp;source=gmail&amp;amp;ust=1481626661607000&amp;amp;usg=AFQjCNE-vq1pHUDVTmp2J8zCGtO6YfKopQ”>http://drasipsyhis.gr/</a></div>
</div>

Σχετικά άρθρα