Εκεί όπου παράγεται το επίσημο κρασί του Κρεμλίνου

Σε ένα αμπέλι του Αγίου Όρους παράγεται το κρασί που σερβίρει το Κρεμλίνο στους επίσημους προσκεκλημένους του, που είναι συνήθως ηγέτες ξένων κρατών. “Κορμίλιτσα” είναι το όνομά του, που στα ρωσικά σημαίνει “τροφός” και είναι το μόνο κρασί που φέρει τον τίτλο του “Επίσημου Οίνου του Κρεμλίνου”. Ο εκάστοτε οικοδεσπότης δεν το σερβίρει μόνο στους υψηλούς επισκέπτες, αλλά συνηθίζει να δωρίζει και από μία ή περισσότερες φιάλες ως ενθύμιο της επίσκεψης.

Το μετόχι της Χρωμίτσας, της μονής του Αγίου Παντελεήμονα στις πλαγιές του Άθω, έχει αναλάβει το “υψιστο καθήκον” να ευφραίνει τις “καρδίες” του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Μεντβέντεφ και των μουσαφιραίων τους.

Με θέα τη θάλασσα και άριστο ποιοτικά χώμα, τα αμπέλια του δίνουν υψηλής ποιότητας σταφύλια και το κρασί τους, προτού πάρει την δρόμο για τη Μόσχα, ωριμάζει μέσα σε βυζαντινό κελάρι, σε φιάλες επάνω στα ράφια και μέσα στα ειδικά ξύλινα βαρέλια.

Αποδίδει δύο με πέντε χιλιάδες φιάλες τον χρόνο – ανάλογα με τη χρονιά – που είναι, ωστόσο, πάντοτε αριθμημένες και μονογραφημένες με χειροποίητο τρόπο. Οι φιάλες αυτές απορροφούνται στην πλειοψηφία τους από το Κρεμλίνο, αλλά και από άλλες αγορές του εξωτερικού, που το εκτιμούν για τη “γεμάτη” γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά του.

Η “Κορμίλιτσα” παράγεται από δύο γνωστές ποικιλίες αμπελιού (καμπερνέ και λημνιό). Το εξαιρετικό χρώμα, τα αρώματα, η γεύση και η επίγευσή του φαίνεται ότι συγκινεί τους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους, αφού πέρασε από πολλούς ελέγχους, με επιτόπιες αυτοψίες και δοκιμές, για τρεις χρονιές, προτού επιλεγεί ως επίσημο κρασί του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα