H δύναμη της φωνής: Πώς να μάθετε στο μωράκι να σας ακούει

Κάθε νέα μητέρα αγκαλιάζοντας το νεογέννητο μωρό στα χέρια της αναρωτιέται «πώς να αισθάνεται και τι μπορεί να καταλάβει από τον κόσμο μας». Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη η οποία απελευθερώνεται κατά τη γέννηση και συμβάλλει στο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ του βρέφους και της μητέρας. Ένα επιπλέον μέσο για την ενίσχυση αυτής της σχέσης είναι η φωνή της μητέρας.

Η ζεστή φωνή της ενεργοποιεί επαναλαμβανόμενα την έκκριση αυτών των ορμονών ενισχύοντας και εδραιώνοντας έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό.Κάθε φορά που του μιλάτε το βοηθάτε να διακρίνει τη φωνή σας ανάμεσα σε άλλες και να αντιλαμβάνεται πως η ομιλία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Αρχικά το μωρό σας μπορεί να ακούει τη φωνή σας για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια όμως και με εξάσκηση θα μπορεί να εστιάζει και να σας δίνει προσοχή για παραπάνω λεπτά.

Παρακάτω ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει πώς θα βοηθήσετε το μωρό να αναγνωρίζει τη φωνή σας και να σας αντιλαμβάνεται.

Βοηθήστε το μωρό να σας ακούει:

  •  Παρατηρήστε τα σημάδια που χρησιμοποιεί το μωρό για να δείξει ότι σας ακούει π.χ. το πρόσωπο του γίνεται πιο φωτεινό, σας κοιτάζει επίμονα, ανοίγει το στόμα, γελάει, σταματάει να πιπιλάει το δάκτυλο του κ.α. Παρατηρήστε τις αλλαγές στον μυϊκό τόνο του μωρού σας, αν κουνάει γρήγορα τα δάχτυλα του κλπ.
  • Κάνετε συζητήσεις μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο, κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας δραστηριοτήτων
  • Χρησιμοποιείστε ποικιλία στον τόνο της φωνής σας
  • Κατά τη διάρκεια των «συζητήσεων» σας χρησιμοποιείτε μικρές φράσεις, σταματήστε για μερικά δευτερόλεπτα και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του
  • Μιμηθείτε τους ήχους που βγάζει και πείτε μία διαφορετική σύντομη λέξη για να συνεχίσετε τον διάλογο
  • Όταν νιώσετε πως κουράζεται και παρατηρήσετε ότι αφαιρείτε το βλέμμα του και κοιτάζει αδιάφορα αφήστε το να κοιμηθεί
  • Το μωρό απολαμβάνει να ακούει τη φωνή σας, καθώς μιλάτε για οτιδήποτε μέσα στη μέρα. Πείτε στο μωρό σας τι κάνετε, τι κάνει εκείνο, πως νιώθετε κλπ.
  • Συνοδεύετε την ομιλία σας με έντονες εκφράσεις προσώπου
  • Κρατήστε και κουνήστε το αργά με τον ρυθμό της ομιλίας σας</p>

Συμβουλή Ειδικού: Εάν έχετε κάποια ανησυχία ή αμφιβολία σχετικά με την ακοή του μωρού σας, ζητήστε από Ειδικό γιατρό να προβεί σε ωτορυνολαρυγγολογική εξέταση, ακόμα και αν έχει ήδη εξεταστεί κατά τη γέννηση σου. Επίσης, κάντε έναν Αναπτυξιακό Έλεγχο για να εξετάσετε αν το μωράκι σας έχει φυσιολογική ανάπτυξη.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
<a href=”http://www.mandou.gr/”>www.mandou.gr</a>

 

Σχετικά άρθρα