Τέλος οι δηλώσεις για μισθωτούς-συνταξιούχους

Τέλος στις φορολογικές δηλώσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από μία πηγή βάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίδεται τις προσεχείς μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το προσχεδίο για το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο προβλέπει νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν το 2014 πριν από τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, ενώ οι αποζημιώσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Στο προσχέδιο, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται άρθρο για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις αποδείξεις. Ωστόσο, υπάρχει ένα άρθρο το οποίο δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί και όπως φαίνεται η κυβέρνηση περιμένει τις σχετικές συστάσεις της τρόικας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι βασικότερες διατάξεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπουν τα εξής:
1. Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα συντάσσει ετήσια φορολογική δήλωση στο έντυπο που ορίζει η φορολογική διοίκηση και υποβάλλει την ετήσια φορολογική δήλωσή του πριν από την 1η Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους.
2. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης:
α) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή, και
β) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από επενδύσεις, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.
3. Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία από περισσότερους του ενός εργοδότες ή που αποκτούν περιστασιακό εισόδημα από μισθωτή εργασία μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν από την 1η Απριλίου προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχει αποδοθεί. Δεν θα δίδονται επιστροφές φόρων κάτω των 50 ευρώ.
4. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον δεν θα γίνεται με τον μαθηματικό τύπο αλλά με ποσοστό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Στη νέα κλίμακα, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι συντελεστές υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα επιβάλλονται απευθείας στα μηνιαία ποσά αποδοχών άνω των 800 ευρώ και θα κλιμακώνονται από 1% έως και 42%.
5. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα.
6. Καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζονται από την  εφορία.
7. Οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή ή επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.
8. Αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι ίσχυε αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα