Πόση βιταμίνη C χρειάζεσαι

<p>Η βιταμίνη C είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για αντιοξειδωτικά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναντι το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.<br /><br />Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται από τη Nέα Γρίπη και τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη αξία μέσα από το πρίσμα πρόσφατης έρευνας που ανακάλυψε ότι <span style="text-decoration: underline;">τα αντιοξειδωτικά είναι η αχίλλειος πτέρνα του ιού της νέας γρίπης.</span><br /><br />Η βιταμίνη C είναι ένα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιά είναι η δράση της και υπό ποιές συνθήκες μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε υγιείς.  <br /><br /><strong>Ασκορβικό οξύ </strong>είναι η επιστημονική ονομασία της ένωσης που κοινά γνωρίζουμε ως βιταμίνη C. Προέρχεται από το στερητικό (α-) και τη λέξη σκορβούτο, τη νόσο που προκαλείται από την πλήρη έλλειψη βιταμίνης C.<br /><br />Πριν δύο χρόνια, ο John T. Ely, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με σημαντικό ερευνητικό έργο στις φυσικές επιστήμες και στην ιατρική, δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τη χρήση του ασκορβικού οξέος στην επικείμενη τότε πανδημία της γρίπης των πτηνών.<br /> <br />Στη συγκεκριμένη μελέτη ο Ely αναφέρει ότι <strong>το ασκορβικό οξύ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ αναφέρεται ως βιταμίνη</strong>.  Βιταμίνη ορίζεται μια ουσία η οποία είναι απαραίτητη σε <em>ελάχιστες </em>ποσότητες, στον οργανισμό, για την επίτευξη καλής υγείας.<br /><br />Αντιθέτως το ασκορβικό οξύ, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που σύμφωνα με το συγγραφέα και άλλους ερευνητές, είναι απαραίτητο σε ποσότητα <em>αρκετών </em>γραμμαρίων καθημερινά (τουλάχιστον πέντε). Ο όρος βιταμίνη C επικράτησε και χρησιμοποιήθηκε για λόγους επικοινωνιακής ευκολίας ακόμη και από κορυφαίους ερευνητές όπως ο νομπελίστας Linus Pauling.<br /><br />Η λάθος αυτή ονομασία συνεισέφερε στη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με το ασκορβικό οξύ. Το ασκορβικό οξύ είναι από τα πιο σημαντικά μόρια για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Για την πραγματοποίηση χιλιάδων αντιδράσεων, καθημερινά μέσα στο σώμα μας, είναι απαραίτητα αρκετά γραμμάρια ασκορβικού οξέος.         <br />     <br />Στον πλανήτη μας, τα περισσότερα ζώα και θηλαστικά συνθέτουν το ασκορβικό οξύ μέσα στο σώμα τους.  <span style="text-decoration: underline;">Ο άνθρωπος είναι από τα λίγα εκείνα θηλαστικά που δεν το συνθέτουν και είναι υποχρεωμένος να το λαμβάνει από τη διατροφή του.</span>  Εκατομμύρια χρόνια πριν το ασκορβικό οξύ αφθονούσε στη φύση. Η απελευθέρωση από τη σύνθεση του, ήταν ένα γενετικό πλεονέκτημα και επέτρεψε στον άνθρωπο να εξελιχθεί βιολογικά.<br /><br />Άλλα θηλαστικά, υπό κανονικές συνθήκες, παράγουν 5 γραμμάρια “βιταμίνης” C την ημέρα. Σε συνθήκες στρες (πόνος, φόβος, αρρώστια) η παραγωγή της μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 100 φορές!<br /><br />Έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες ότι αυτή η ποσότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης υγείας, για την επιβράδυνση του γήρατος και για την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού απέναντι σε πολλά νοσήματα, ιδιαίτερα στη γρίπη και άλλες λοιμώξεις.<br /><br />Στο σημερινό περιβάλλον η ανάγκη για «βιταμίνη» C έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της αυξημένης οξείδωσης. Βιομηχανικά χημικά, βαρέα μέταλλα, συντηρητικά στις τροφές, ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν συνθήκες αυξημένου οξειδωτικού στρες.<br /><br /><br /><span style="text-decoration: underline;"><strong>    Περιεκτικότητα τροφών σε Ασκορβικό Οξύ      </strong></span><br /><span style="text-decoration: underline;"><strong>Τροφή                                           mg/100 gr τροφής</strong></span>                      </p>
<table border="1" cellspacing="1" cellpadding="1">
<tbody>
<tr>
<td><strong>Μαύρη σταφίδα</strong></td>
<td><strong>200</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Κόκκινη πιπεριά       </strong></td>
<td><strong>140</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Μπρόκολο </strong></td>
<td><strong>90</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Ακτινίδιο</strong></td>
<td><strong>90</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Λαχανάκια Βρυξελλών</strong></td>
<td><strong>80</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Πορτοκάλι      </strong></td>
<td><strong>70</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Πράσινη πιπεριά</strong></td>
<td><strong>70</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Χυμός πορτοκάλι</strong></td>
<td><strong>40</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Κουνουπίδι     </strong></td>
<td><strong>40</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Σπανάκι  </strong></td>
<td><strong>30</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Ντομάτα   </strong></td>
<td><strong>25</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Λάχανο    </strong></td>
<td><strong>20</strong></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><br /><strong>Παράλληλα η πρόσληψη του ασκορβικού οξέος ("βιταμίνη" C) από τις τροφές έχει μειωθεί σημαντικά.</strong> Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, χρειαζόμαστε <span style="text-decoration: underline;">10 μερίδες</span> λαχανικών για να προσλάβουμε την ποσότητα θρεπτικών συστατικών που παίρναμε από μια μερίδα λαχανικών πενήντα χρόνια πριν.<br /><br />Όπως μας δείχνουν πρόσφατες μελέτες η καλή λειτουργία των αντιοξειδωτικών μηχανισμών είναι ζωτικής σημασίας ώστε το σώμα μας να μπορεί να αντιμετωπίσει και να μειώσει τη πιθανότητα επιπλοκών από τη νέα γρίπη.<br /><br />Η «βιταμίνη» C είναι πολύ σημαντικό βήμα στο δρόμο για την επίτευξη καλής υγείας. </p>
<p><a href="http://drtsoukalas.com/tsoukalas.php"><br /></a><strong><span><span>Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD</span></span></strong><br /><span><span>Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
<br />Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M</span></span></p>

Σχετικά άρθρα