Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ ξεκινά, σήμερα, διαβουλεύσεις με τα κόμματα που πήραν το “εισιτήριο” για τη νέα Βουλή της χώρας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαΐου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στα μέλη της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης της Βουλγαρίας, στην πρώτη συνεδρίασή της, προχθές, Τρίτη, ο κ. Πλέβνελιεφ ανέφερε: “Ας βρούμε λύσεις στις κρίσεις – ας μην τις εμβαθύνουμε. Ξεκινώντας από σήμερα, έχουμε ένα Κοινοβούλιο που εργάζεται. Ελπίζω πως σύντομα θα σχηματιστεί ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αναλάβει την ευθύνη. Ένα υπουργικό συμβούλιο ικανών ανθρώπων με ξεκάθαρο πρόγραμμα. Αναμένω όλοι οι θεσμοί να συνεργαστούν προκειμένου να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα” υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Χθες, ο επικεφαλής του GERB, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως θα λάβει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Πλέβνελιεφ αλλά θα την επιστρέψει καθώς ήδη όλα τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στη νέα Βουλή (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και Ατάκα) έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB.

Σε περίπτωση που το κόμμα του κ. Μπορίσοφ επιστρέψει, σήμερα, την εντολή, ο Βούλγαρος πρόεδρος θα την αναθέσει στο δεύτερο κόμμα, το Σοσιαλιστικό και αν δεν καταστεί εκ νέου δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η διαδικασία θα συνεχιστεί με τα υπόλοιπα κόμματα. Εάν δεν βρεθεί λύση, θα υπάρξει διάλυση της Βουλής, ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης και προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών, σε διάστημα δύο μηνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα