Μελαγχολία: Θλίψη, άγχος απομόνωση και στις γιορτές

23 Δεκεμβρίου 2016

Μελαγχολία στις γιορτές…

Γράφει η Μίνα Κάνταρου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτρια 

 

 

     Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά είναι μια από τις πιο αγαπητές γιορτές για μικρούς και μεγάλους. Όλα μεταμορφώνονται  παραμυθένια, στολισμοί παντού, δώρα, ευχές, ταξίδια,  καλέσματα από συγγενείς και φίλους κτλ. Ερχόμαστε πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε και αγκαλιάζουμε το γιορτινό πνεύμα με όλη μας την καρδιά. Κάνουμε νέες, θετικές σκέψεις για ένα ολοκαίνουργιο έτος. Ακόμη κι’ αν κουράζονται πολλοί με τις ετοιμασίες των ημερών αυτών, η κούραση είναι γλυκιά και αξίζει τον κόπο.

     Παρόλα αυτά, το εορταστικό κλίμα δεν βιώνεται  με τα ίδια συναισθήματα από όλους. Κάποιοι νιώθουν θλίψη, άγχος και απομόνωση. Είναι δύσκολες μέρες αντί για μέρες χαράς. Νιώθουν ότι πρέπει να προσποιηθούν ή να απομακρυνθούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για μερικούς ανθρώπους αυτές οι μέρες πονούν καθότι μπορεί να βιώνουν κάτι θλιβερό όπως την απουσία ενός αγαπημένου (χωρισμός ή πένθος), απώλεια δουλειάς, οικονομικές δυσκολίες, μοναξιά, προϋπάρχουσα ψυχική διαταραχή όπως είναι η κατάθλιψη, κτλ, που επιβαρύνονται στις γιορτές .

     Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να καταλάβουμε αυτά τα άτομα και να μην απομακρυνθούμε από αυτά μόνο και μόνο επειδή νιώθουν έτσι. Σταθείτε δίπλα τους, ακούστε τους αν επιθυμούν να μοιραστούν τα συναισθήματα τους και εάν μπορείτε καλέστε τους στην μάζωξη σας  μιας που αυτές οι μέρες είναι μέρες αγάπης και ερχόμαστε πιο κοντά. Ακόμη κι’ αν δεν θέλουν να μιλήσουν ή να ακολουθήσουν, και μόνο που ξέρουν ότι έχουν την επιλογή βοηθάει.

     Εάν νιώθετε την μελαγχολία των εορτών, καλό είναι να μην απομονωθείτε πολύ. Παρόλο που μπορεί να νιώθει κανείς ότι είναι λίγο  δύσκολο, μικρά πραγματάκια μπορούν να σας βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να πιεστείτε με υπερβολές, ακόμη και ένα μικρό,  συμβολικό στόλισμα και ένα μικρό δωράκι στον εαυτό σας θα βοηθήσει να νιώσετε λίγο καλυτέρα. Βγείτε έξω μια βόλτα είτε μόνος/η είτε με κάποιο άτομο που νιώθετε καλά να μιλάτε. Μοιραστείτε τα συναισθήματα σας! Ακόμη κι'αν δεν ταιριάζουν με την γιορτινή διάθεση.  Δεχτείτε ένα κάλεσμα ακόμη κι’ αν δεν βρίσκετε νόημα σε αυτό. Ποτέ δεν ξέρετε τι ευχάριστο μπορεί να προκύψει εάν δεν βγείτε από την βολή σας. Δεν χρειάζεται να προσποιείτε ότι όλα είναι ρόδινα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι κι’ αλλοι νιώθουν κάπως έτσι και δεν είστε μόνος ή μόνη. Είναι απολύτως ανθρώπινο.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ