Tι ερωτήσεις πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου προτού γίνεις 18

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι κάτι που αγχώνει τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Ειδικά η πρώτη φορά είναι δύσκολη και ενδεχομένως επίπονη. Αλλά είναι ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να βάλεις στη ρουτίνα σου από μικρή για να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

Τι πρέπει να έχεις μάθει προτού γίνεις 18 σχετικά με τις επισκέψεις σου σε γυναικολόγο:

1. Πότε πρέπει να επισκεφθείς πρώτη φορά το γυναικολόγο

ρέπει να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου έπειτα από την πρώτη σου ολοκληρωμένη ερωτική επαφή. Ωστόσο, θα ήταν καλό να έκανες και μια επίσκεψη νωρίτερα, ίσως στη φάση που είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη σεξουαλική σου ζωή για να θέσεις κάποιες σημαντικές ερωτήσεις και να λύσεις σημαντικές απορίες που δεν είναι εύκολο να επιλύσεις διαφορετικά.

2. Τι θα περιλαμβάνει η εξέταση;

Για να γλιτώσεις την έξτρα νευρικότητα της άγνοιας σχετικά με την εξέταση, να ξέρεις ότι κάθε φορά που πηγαίνεις στον γυναικολόγο γίνονται τα εξής: υπέρηχος του κόλπου και των γύρω οργάνων, για να δει αν είναι όλα καλά, φυσιολογικά κλπ, εξέταση του στήθους μέσω της αφής (μπορεί να σου δείξει και ο γιατρός πώς μπορείς να τσεκάρεις κι εσύ το στήθος σου) και το καθιερωμένο Τεστ Παπ. Το Τεστ Παπ θα το κάνεις μόνο στην περίπτωση που έχεις ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

3. Σχετικά με τη μυρωδιά του κόλπου

<p>Ο κόλπος έχει μια μυρωδιά, ωστόσο είναι καλό να θέσεις την ερώτηση αυτή αν τη θεωρείς ανησυχητική διότι κάποιες μυρωδιές του κόλπου μπορεί να είναι συμπτώματα κάποιων μολύνσεων.

4. Ποια μέθοδος αντισύλληψης ενδείκνυται για σένα;

Είτε έχεις ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική σου ζωή είτε σκοπεύεις να την ξεκινήσεις σύντομα, πρέπει να είσαι ενήμερη για όλες τις μεθόδους αντισύλληψης, τα θετικά και τα αρνητικά τους για να ξέρεις τι να επιλέξεις. Εννοείται ότι το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό προς αποφυγίν μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

5. Ερωτήσεις- απορίες σχετικά με τις σεξουαλικές σου επαφές

Δεν υπάρχει κανείς καταλληλότερος να θέσεις ερωτήματα σχετικά με απορίες που έχεις είτε προτού κάνεις σεξ είτε για ζητήματα που σου προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επαφής και δυσκολεύεσαι να εκφράσσεις και στο φίλο σου αλλά και στις φίλες σου. Μόνο ο ειδικός μπορεί να σου λύσει κάποια ζητήματα όπως πχ γιατί μπορεί να πονάς κατά την επαφή, γιατί είδες αίμα και άλλα παρόμοια που μπορεί να συμβούν.

6. Να ρωτήσεις για ζητήματα που αφορούν την περίοδό σου

Μπορεί να έχεις άστατο κύκλο ή να πονάς πολύ πριν αλλά και όταν έχεις περίοδο. Αυτά είναι απολύτως φυσιλογικά. Όλες οι γυναίκες τα περνάνε σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να ναι συμπτώματα και κάποιας μικρής δυσλειτουργίας, που αφορά επίσης πολλές γυναίκες, όπως πχ. οι πολυκυστικές ωοθήκες.

7. Να θέσεις ερωτήσεις σχετικά με τη σωστή υγιεινή του κόλπου σου

Οι απόψεις για την καθαριότητα και την καθημερινή φροντίδα του κόλπου ποικίλλουν. Οπότε είναι καλό να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ούτως ώστε να σου δώσει εκείνος τις κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να προσέχεις όταν έχεις περίοδο ή πριν και κυρίως έπειτα από τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί επίσης να σου συστήσει και συγκεκριμένα προϊόντα.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από gurl.com

Σχετικά άρθρα