Καρκίνος του μαστού και διατροφή: 6 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις

<p><span>Ο καρκίνος μαστού είναι μια μορφή καρκίνου ορμονικά εξαρτώμενη, καθώς η περίσσεια των γυναικείων ορμονών που είναι τα οιστρογόνα φαίνεται ότι πυροδοτεί την ανάπτυξή του.</span></p>
<p><span>Ο τύπος διατροφής που θα ακολουθήσουμε στην πορεία της ζωής μας σε συνδυασμό με τη φυσική μας κατάσταση και το στρες, λειτουργούν συσωρευτικά. Όταν εμφανίζονται ορμονικές αλλαγές όπως εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη, οι αλλαγές αυτές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ή όχι του καρκίνου.</span></p>
<p><span>Η σωστή διατροφή μιας γυναίκας σε όλη τη πορεία της ζωής της θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας .</span></p>
<p><span>Υπάρχουν αρκετές τροφές που αναχαιτίζουν την πορεία των καρκινικών κυττάρων. Οι τροφές αυτές, ουσιαστικά επιδρούν και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά αυτών των κυττάρων και παίζουν ρόλο στην έκφρασή τους.</span></p>
<p><span>Μια κατηγορία είναι τα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία των ΦΥΤΟ-ΟΙΣΤΡΟΓΌΝΩΝ: δηλαδή έχουν οιστρογονική δράση και ενισχύουν τους μηχανισμούς εξουδετέρωσης των καρκινικών κυττάρων. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:</span></p>
<p><strong><span>Τροφές πλούσιες σε β- καροτένιο</span></strong></p>
<ul>
<li class="firstItem"><span>Βερίκοκα- ροδάκινα</span></li>
<li><span>Γλυκοπατάτες</span></li>
<li><span>Καρότα-κολοκύθα</span></li>
<li><span>Μανγκο</span></li>
<li><span>Καlle (είδος λαχανικού)</span></li>
<li><span>Μπρόκολο</span></li>
<li><span>Λαχανάκια βρυξελλών</span></li>
<li class="lastItem"><span>Πεπόνι</span></li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong><span>Θρεπτικά Τρόφιμα και Συστατικά </span></strong></p>
<ul>
<li class="firstItem"><span>Βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα, κυρίως όταν προέρχεται από  συνδυασμό εσπεριδοειδών έχει τελικά καλύτερη αντικαρκινική δράση</span></li>
<li><span>Σιτάρι και γενικότερα δημητριακά ολικής αλέσεως</span></li>
<li><span>Όσπρια και κυρίως τα ξερά φασόλια και η σόγια</span></li>
<li><span>Γιαούρτι κυρίως ζωντανές καλλιέργειας που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας καθυστερώντας την ανάπτυξη όγκων(καλή επιλογή σε smoothies με συνδυασμό γιαούρτι και πολύτιμα φρούτα)</span></li>
<li><span>Ρύζι αναποφλοίωτο πλούσιο σε φυτικές ίνες</span></li>
<li><span>Πράσινο τσάι πλούσιο σε πολυφαινόλες ισχυρή αντικαρκινική δράση</span></li>
<li><span>Ανάλατοι ξηροί καρποί</span></li>
<li><span>Μανιτάρια και ρύζι αναποφλοίωτο</span></li>
<li class="lastItem"><span>Λινέλαιο το οποίο είναι πλούσιο σε α- λινολεικό οξύ πολύ σημαντικό για το μεταβολισμό των οιστρογόνων καθώς και το ελαιόλαδο πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικούς , προστατευτικούς παράγοντες.</span></li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong><span>Η πολύτιμη βιταμίνη D </span></strong></p>
<p><span>Ένα άλλο σημαντικό διατροφικό μυστικό βρίσκεται στην πολύτιμη βιταμίνη D. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, κυρίως για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση φαίνεται να συμβάλλουν στην καθυστέρηση ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:</span></p>
<ul>
<li class="firstItem"><span>Χέλι</span></li>
<li><span>Σαρδέλα φρέσκια</span></li>
<li><span>Ρέγκα</span></li>
<li><span>Σολομός κόκκινος</span></li>
<li><span>Σκουμπρί</span></li>
<li class="lastItem"><span>Τόνος</span></li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong><span>Αυτά που πρέπει να αποφύγω</span></strong></p>
<p><strong>Τις αυξομειώσεις</strong> στο σωματικό μου βάρος. Ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλά και στην εγκυμοσύνη.</p>
<p>Την κατανάλωση κορεσμένου λίπους, κύριες πηγές του οποίου είναι το  κόκκινο κρέας, το βούτυρο, κρέμες γάλακτος. Γενικά τα κορεσμένα λίπη φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλης, η οποία είναι σημαντικός δείκτης προδιάθεσης για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.</p>
<p><strong>Τις βιομηχανοποιημένες</strong> και ραφιναρισμένες τροφές που έχουν υποστεί μεγάλες θερμοκρασίες ψησίματος, όπως πατατάκια, μπισκότα.</p>
<p><strong>Τα πολύ επεξεργασμένα</strong> τρόφιμα, όπως προϊόντα τύπου light, κυρίως από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και σε σημαντικές φάσεις ανάπτυξης όπως η εφηβεία.</p>
<p><strong>Τα καπνιστά τρόφιμ</strong>α τα οποία είναι πλούσια σε νιτρώδη και νιτρικά  και  ενοχοποιούνται ως πυροδότες καρκινικών κυττάρων.</p>
<p><strong>Την κατανάλωση ηλιελαίου</strong>, αραβοσιτέλαιου καθώς και τις μαργαρίνες. </p>
<p><strong><em><span>Δρ.Άννα Παπαγεωργίου</span></em></strong></p>
<p><strong><em><span><em><span>Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής  Σχολής  Αθηνών</span></em></span></em></strong></p>
<p><strong><em><span><em><span><em><span>Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού</span></em></span></em></span></em></strong></p>

Σχετικά άρθρα