Πρωτοχρονιάτικη πρασοκρεατόπιτα Ξάνθης με μπαχαρικά (βασιλόπιτα)

<p class="single-recipe-description no-print"><span style="font-size: 1em;">Αντί για βασιλόπιτα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας φτιάχνουν πίτες αλμυρές (συνήθως κρεατόπιτες), που τις εμπλουτίζουν με ξηρούς καρπούς &amp; αποξηραμένα φρούτα. Έτσι, η νέα χρονιά ξεκινά με αφθονία, καλή τύχη και τραγανή νοστιμιά!</span></p>
<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Υλικά Συνταγής</h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span>1 πακέτο φύλλο «πολίτικο» της alfa</span></li>
<li><span>6 μέτρια πράσα </span></li>
<li><span>1 ξερό κρεμμύδι </span></li>
<li><span>500 γρ. χοιρινός κιμάς</span></li>
<li><span>3/4 φλ. ελαιόλαδο </span></li>
<li><span>3 κ.σ. σουσάμι </span></li>
<li><span>1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη </span></li>
<li><span>αλάτι </span></li>
<li><span>πιπέρι </span></li>
<li><span>2 πρέζες κύμινο </span></li>
<li><span>2 πρέζες κανέλα </span></li>
<li><span>2 πρέζες μοσχοκάρυδο </span></li>
</ul>
<div>
<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Εκτέλεση</h3>
<p> </p>
<p>ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΛΕΠΤΟ alfa φύλλο κρούστας πολίτικο</p>
<p>Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5′ και τα στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το σουσάμι και το αμύγδαλο. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.</p>
<p>Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 4 φύλλα λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω, απλώνουμε δυο λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Σε κάποια από τις στρώσεις βάζουμε το φλουρί. Επαναλαμβάνουμε με δυο λαδωμένα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά.</p>
<p><strong><span style="text-decoration: underline;">Τip</span></strong></p>
<p><br />Ραντίζουμε όλες τις πίτες με ελαιόλαδο και με λίγο νερό, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.</p>
<p> </p>
<p>Πηγή: argiro.gr</p>
</div>

Σχετικά άρθρα