Βασιλόπιτα πολίτικη

<div class="clear"><strong>Υλικά</strong><br />
<p>-1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι<br />-60 γρ. μαγιά νωπή<br />-300 γρ. ζάχαρη<br />-2 κουτ. σούπας γλυκάνισο (σποράκια κοπανισμένα)<br />-200 γρ. γάλα χλιαρό<br />-5 αβγά<br />-350 γρ. βούτυρο λιωμένο<br />-1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη<br />-3 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο<br />-2 βανίλιες<br />-1 κουτ. γλυκού αλάτι</p>
<p>-2 κρόκους αβγών<br />-150 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα</p>
<strong><strong><strong><br /></strong></strong></strong><strong>Εκτέλεση</strong></div>
<p>Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα σε λεκάνη μαζί με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βράζουμε το γλυκάνισο σε κατσαρολάκι με 1 φλιτζάνι νερό για 5 λεπτά, έως ότου αρωματιστεί. Το σουρώνουμε και κρατάμε από αυτό 1 φλιτζανάκι του καφέ. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το νερό γλυκάνισου, τις βανίλιες, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι. Ζυμώνουμε με το βούτυρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Τη μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε και πάλι σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσει. Αλείφουμε με τους κρόκους αβγών χτυπημένους με λίγες σταγόνες νερό. Στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τα αμύγδαλα. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα.</p>
<p><strong>Tip</strong> Οι πιο δημιουργικοί της κουζίνας μπορούν να επιχειρήσουν να φτιάξουν μια γλυκιά γέμιση για την πολίτικη βασιλόπιτα με ένα μείγμα από ψιλοκομμένα ξερά σύκα, καρύδια, σταφίδες, καστανή ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και βούτυρο –ακόμα και σοκολάτα ή πραλίνα.</p>
<p> </p>
<p>Πηγή: thecookbook.gr</p>
<div class="comments"> </div>

Σχετικά άρθρα