Θεματικό εύρος, οργανωμένες συζητήσεις και… αβεβαιότητα για το μέλλον

Με ανάμεικτα αισθήματα άφησε όσους την παρακολούθησαν η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που έριξε αυλαία το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στο επίπεδο των εκδηλώσεων, το αποτέλεσμα ήταν οπωσδήποτε ικανοποιητικό: θεματικό εύρος, καθώς και πολλές και αρκετά καλά οργανωμένες συζητήσεις, με τη συμμετοχή σημαντικών βρετανών συγγραφέων (η Μεγάλη Βρετανία ήταν τιμώμενη χώρα), εκ των οποίων ξεχώρισε ο Τζόναθαν Κόου, που μίλησε για την κρίση σε χαμηλούς τόνους και μακριά από την οποιαδήποτε διάθεση καταγγελίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης η επιτυχία του 2ου Βαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης, που λειτούργησε μέσα στην έκθεση, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων (μνήμη Μίμη Σουλιώτη), φιλοξενώντας ποιητές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία, την Τουρκία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Κροατία. Σε κάθε περίπτωση, το κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη προσέλευση του κοινού (με αποκορύφωμα το τιμητικό δίωρο για τον Δ. Ν. Μαρωνίτη), ακόμα και σε ως εξ αντικειμένου δύσκολες ημέρες και ώρες.

Υποτονική ήταν, ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εικόνα της αίθουσας “θεματικού αφιερώματος Κ. Π. Καβάφης

Σχετικά άρθρα