Πιλάφι με κάστανα, σταφίδες, βολβούς και κοκκάρια

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Έ</span>να πρωτότυπο πιλάφι απαράμιλλης νοστιμιάς. </p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>500 γρ. κίτρινο ρύζι για πιλάφι</li>
<li>1.250 ml ζωμός κότας<strong>*</strong> ή νερό</li>
<li>2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα</li>
<li>2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες</li>
<li>70 γρ. σταφίδες ξανθές, μουλιασμένες σε 150 ml μαύρο ρούμι</li>
<li>250 γρ. κάστανα, χαραγμένα σταυρωτά στη βάση τους</li>
<li>250 γρ. κοκκάρια καθαρισμένα, ολόκληρα</li>
<li>300 γρ. καρότα, προτιμάμε βιολογικά, καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.</li>
<li>1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (ή κόλιανδρο ξερό σε σκόνη)</li>
<li>60 ml ελαιόλαδο</li>
<li>2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου φασκόμηλου ή δυόσμου (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα</li>
<li>αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό), φρεσκοτριμμένο</li>
</ul>
<p><span style="text-decoration: underline;"><strong>*Για το ζωμό κότας</strong></span></p>
<p>Παρασκευή: 5 ώρες</p>
<ul>
<li>2 κιλά φτερούγες κότας (συσκευασμένες σε δισκάκια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)</li>
<li>1ξερό κρεμμύδι, στα 4</li>
<li>1 κεφάλι σκόρδου, κομμένο στη μέση</li>
<li>1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), καθαρισμένο</li>
<li>1 κλωνάρι σέλερι</li>
<li>1 μικρή ντομάτα</li>
<li>1 φύλλο δάφνης</li>
<li>1 κλωναράκι θυμάρι, φρέσκο ή ξερό</li>
<li>10 κόκκοι πιπέρι μαύρο</li>
<li>4 λίτρα νερό</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6-8</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 50΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> 15΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 40'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span>Ζεματάμε τα κοκκάρια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 12 -15 λεπτά, τα δε καρότα σε μια δεύτερη κατσαρόλα για 7 – 8 λεπτά. Δίπλα έχουμε ετοιμάσει δύο μεγάλα μπολ με κρύο νερό και παγάκια στα οποία βάζουμε τα ζεματισμένα κοκκάρια και τα καρότα, για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Εν τω μεταξύ, ψήνουμε τα κάστανα στους 200° C για 20 – 30 λεπτά και αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε.</p>
<p> </p>
<p>Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και μετά ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό για 3 – 4 λεπτά. Σουρώνουμε από το ρούμι τις σταφίδες και τις προσθέτουμε μαζί με το ζωμό, το κύμινο και λίγο αλάτι στην κατσαρόλα.</p>
<p> </p>
<p>Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της. Σιγοβράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά. </p>
<p>Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κοκκάρια, τα κάστανα και τα καρότα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το φασκόμηλο ή το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ απαλά και σερβίρουμε.</p>
<p> </p>
<p><strong>Ζωμός κότας</strong></p>
<p>Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις φτερούγες και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε το ξάφρισμα. Ξαφρίζουμε για περίπου 1/2 ώρα, με κουτάλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλες 4 ώρες. Αν θέλουμε, δένουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα τουλπάνι, για να τα αφαιρέσουμε μετά εύκολα από την κατσαρόλα.</p>
<p> </p>
<p>Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος εξατμιστεί πολύ το νερό, πρέπει να συμπληρώνουμε τόσο ώστε οι φτερούγες να είναι πάντα καλυμμένες. Η ποσότητα αυτή θα μας δώσει γύρω στα 2½ λίτρα ζωμό. Μπορούμε να φτιάξουμε το ζωμό βράζοντας ολόκληρο κοτόπουλο ή μπούτια ή στήθος χωρίς τις πέτσες, με κρασί, λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας.</p>
<p>Πηγή: gastronomos.gr</p>
</div>

Σχετικά άρθρα