Άνοιξε το Taxisnet με πολλά προβλήματα

 

Ξεκινά από σήμερα η περιπέτεια της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος για 6 εκατομμύρια φορολογουμένους. Μετά από απανωτές αναβολές, το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες του, για να μπορέσουν να επισκεφθούν τις σελίδες και να δοκιμάσουν τους κωδικούς και το περιβάλλον των δηλώσεων οι πάνω από 1 εκατομμύριο  «νεοφώτιστοι» που απέκτησαν για πρώτη φορά τον ειδικό κλειδάριθμο, ενώ δεν υπέβαλαν ποτέ ως τώρα δήλωση ή την κατέθεταν χειρόγραφη στην εφορία ή στα ΕΛΤΑ.
Κανείς όμως δεν θα προλάβει να συμπληρώσει και να στείλει από σήμερα τη δήλωσή του, για πολλούς και διαφόρους λόγους:
–          Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι οδηγίες για το πώς θα συμπληρώσουν στο νέο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι τα εισοδήματά τους. Αυτές θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην ημέρα ή μπορεί και την ερχόμενη Δευτέρα.
–          Δεν έχουν εκδοθεί έτσι ακόμα και οι αποφάσεις που θα προβλέπουν ότι εφέτος υποχρεούνται όλοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξαιρείται κανείς εκτός από… τους αναλφάβητους, που θα μπορούν -θεωρητικά- να καταθέσουν χειρόγραφη δήλωση, εφόσον ζητήσουν και λάβουν την έκκριση του διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν.
–          Πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2012 από τον αρμόδιο φορέα παροχής της σύνταξης.
–          Στις αποφάσεις θα καθορίζεται και πώς θα δηλωθούν φέτος οι τόκοι των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος που θα εκδοθεί  θα ορίζει ότι η υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων θα αφορά μόνο σε ποσά από 250 ευρώ και πάνω, απαλλάσσοντας έτσι κυρίως τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Τα ποσά θα επιμερίζονται αναλογικά στους συνδικαιούχους των λογαριασμών. Αν και δεν θα φορολογούνται σαν εισόδημα, τα ποσά αυτά θα συνυπολογίζονται για την έκτακτη εισφορά. Οι σχετικές βεβαιώσεις θα δίδονται από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου. Αργότερα θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για διασταύρωση, καθώς δεν προλάβαιναν νωρίτερα για να τα συμπληρώσει μόνο του το ΚΕΠΥΟ, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στα πιστωτικά ιδρύματα η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.
–          Υποχρεωτική καθίσταται από φέτος και η αναγραφή του αριθμού σύνδεσης του «ρολογιού» της ΔΕΗ τόσο για τη δευτερεύουσα όσο και για εξοχική κατοικία, καθώς το ΚΕΠΥΟ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις για την ορθή καταβολή του Τέλους Ακινήτων με βάση τα σωστά τετραγωνικά μέτρα.

Σχετικά άρθρα