Ποια διατροφή κάνει καλό στην καρδιά; Και πρέπει να μην συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ!

Οι άνθρωποι που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, αλλά παράλληλα καταναλώνουν γλυκά, πλήρη δημητριακά, χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλες λίγο – πολύ ανθυγιεινές τροφές, δεν έχουν κάποιο πρόσθετο όφελος για την καρδιά τους, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους.

Για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία με παραπάνω από 2.000 ενήλικες Έλληνες σε βάθος τουλάχιστον 10 ετών.

Η μελέτη έγινε υπό τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (το οποίο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά λόγω του κορωνοϊού).

Οι πιθανότητες για καρδιοπάθεια μειώνονται κατά 25%!

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήταν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα.

Το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό όμως μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.

Διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο στις διατροφικές συνήθειες τους, όσο και στον σχετικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γενικά, οι άνδρες στην Ελλάδα τρώνε πιο αραιά μέσα στη μέρα (κατά μέσο όρο τρεις φορές), ενώ οι γυναίκες συχνότερα (τέσσερις έως πέντε).

Πότε το «τσιμπολόγημα» κάνει καλό;

Από την άλλη, οι γυναίκες εμφανίζουν πιο μεγάλη σε σχέση με τους άνδρες αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όταν κάνουν φυτοφαγική αλλά παράλληλα ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και πιο μεγάλη μείωση του κινδύνου, όταν ακολουθούν με συνέπεια μια υγιεινή φυτοφαγία. Αυτό σημαίνει ότι το «τσιμπολόγημα», στο οποίο ρέπουν περισσότερο οι γυναίκες, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, αρκεί να αφορά υγιεινές τροφές.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό να ακολουθεί κανείς απλώς μια φυτοφαγική διατροφή, προκειμένου να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσει κανείς σε συγκεκριμένες υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, για να δει όφελος από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκος.

«Ακόμα και μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ιδίως των λιγότερο υγιεινών, όπως τα κατεργασμένα προϊόντα κρέατος, συνοδευόμενη από μια αύξηση στις υγιεινές φυτικές τροφές, μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφή και κορωνοϊός. Χρήσιμες οδηγίες! «Μπορώ να μολυνθώ μέσω του φαγητού;»

«Πώς να θωρακιστώ απέναντι στη γρίπη;» Η διατροφή που πρέπει να υιοθετήσουμε.

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα