Τα ζευγάρια πριν και μετά την καραντίνα. Θα αντέξουν ή θα χωρίσουν;

Όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, μας έχει φέρει αντιμέτωπους με καταστάσεις που ίσως τόσο καιρό αποφεύγαμε να αντιμετωπίσουμε. Μια τέτοια κατάσταση είναι και η διαχείριση ενδεχόμενων προβλημάτων που μπορεί να έχουμε με τον/ την σύντροφό μας.

Γράφει η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Τα ζευγάρια πριν την καραντίνα

Η απαιτητική καθημερινότητα, το σκληρό ωράριο και οι αναρίθμητες υποχρεώσεις είναι ένας τρόπος απόσπασης από τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι. Καθώς λοιπόν, καλούμαστε να μείνουμε σπίτι για μεγάλο διάστημα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα αυτά τα προβλήματα που αποφεύγουμε.

Το αν θα αντέξει η σχέση ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που θα χωρίσουν, αλλά υπάρχουν και άλλα που η σχέση τους θα ενδυναμωθεί και θα αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα προϋπάρχοντα ενδοοικογενειακά προβλήματα, το έντονο άγχος σχετικά με τη νόσο, η απομόνωση, η αβεβαιότητα που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα, παίζουν μεγάλο ρόλο στην ψυχική διάθεση όλων των ανθρώπων.

Κινδυνεύουν όλα τα ζευγάρια να χωρίσουν;

Πέρα από το «μαζί», υπάρχει και το «εγώ» σε μια σχέση. Ακόμα και εάν οι σύντροφοι πρέπει να περάσουν όλη τους τη μέρα μαζί, αυτό δεν σημαίνει πως πέρα από κοινές δραστηριότητες δεν πρέπει να αφιερώνει και ο καθένας χρόνο στον εαυτό του.

Οι πιθανότητες σχετικά με τις σχέσεις που είναι πιο πιθανό να περάσουν κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο χωρισμό, είναι ίσως αυξημένες στα ζευγάρια που δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, που έχουν απομακρυνθεί εντελώς ο ένας από τον άλλον, που έχουν ίσως παραιτηθεί από την προσπάθειά τους να παλέψουν για τη σχέση αυτή και τα θετικά συναισθήματα έχουν αντικατασταθεί από τα αρνητικά.

Παρόλα αυτά, αυτή η δοκιμασία ίσως αποτελεί κίνδυνο για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το ποια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Είναι αρκετά σύνηθες να νομίζει κάποιος ότι η σχέση του δεν έχει προβλήματα επειδή δεν υπάρχουν τσακωμοί, εντάσεις και διαφωνίες. Αν αυτό είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας όμως, καταλαβαίνουμε πόσο δυσλειτουργικό μπορεί να είναι τελικά.

Δύο οι επιλογές: Θα παλέψουν ή θα… υποκύψουν;

Οι μέρες της καραντίνας επιβάλλουν να έρθουν οι άνθρωποι αυτοί αντιμέτωποι με τα παραπάνω προβλήματα, έχοντας δύο επιλογές: Να τα αφήσουν να γίνουν ακόμα πιο έντονα και το χάσμα να μεγαλώσει περισσότερο ή μιας και ο χρόνος και ο χώρος προσφέρονται για αυτό, να κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια ζευγάρια μπορεί να χωρίσουν. Γιατί το σημαντικό είναι σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουν. Έχουν την ευκαιρία και το δικαίωμα να το παλέψουν, θα την αρπάξουν; Ή θα αφήσουν τα πράγματα όπως είναι; Σημασία έχει λοιπόν, η οπτική και ο δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσουν, ανεξάρτητα από το πώς ήταν η σχέση τους μέχρι σήμερα.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook: Marilenagrammatikopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω σχέση και συνεχίσαμε με τα προκαταρκτικά: Να το πω ή να το κρατήσω κρυφό;

Σχέση και καραντίνα. Ποια ζευγάρια «κινδυνεύουν» να χωρίσουν;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα