Ρωσική σαλάτα

<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">300 γρ. μαγιονέζα σπιτική* (ή αγοραστή)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 αγγουράκια τουρσί, καλά στραγγισμένα και κομμένα σε κύβους περίπου 1 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 βρασμένο καρότο μέτριο, σε κύβους περίπου 1 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 παντζάρι, βρασμένο, σε κύβους περίπου 1 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (βρίσκουμε σε επιλεγμένα μανάβικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ – όσο περνάει ο καιρός, σε περισσότερα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή (βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε μορφή νιφάδων ή σκόνης, διαφορετικά χρησιμοποιούμε πάπρικα γλυκιά, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μέτριο ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους περίπου 1 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για τη σπιτική μαγιονέζα (για 300 γρ.) </strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 κρόκοι πολύ φρέσκων αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών), σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 ml ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα (της αρεσκείας μας), σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 – 5 κουτ. σούπας νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 – 3 κουτ. σούπας ξίδι ή 2 – 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (δοκιμάζοντας προσθέτουμε όσο μας αρέσει)</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> για ένα μπολ 400 γρ.</span></div>
</div>
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div class="recipe_parts right">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong></strong>Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ρωσική σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε σε πιατέλα. </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Μυστικό</span></span> Αν θέλουμε, μπορούμε να βράσουμε 4 αυγά σφιχτά, να τα κόψουμε στη μέση και να αφαιρέσουμε προσεκτικά τον κρόκο σε 1 μικρό μπολ. Θρυμματίζουμε τον κρόκο ελαφρώς με το πιρούνι, προσθέτουμε και 2 – 3 κουτ. από τη ρωσική σαλάτα και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα ασπράδια των αυγών με το μείγμα, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην πιατέλα με τη ρωσική. </span></p>
<p><span class="bittersweet" style="font-size: small;"><span style="text-decoration: underline;"><strong>* Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα</strong></span></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Προετοιμασία: περίπου 30΄ </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><span class="bittersweet simple_rhomb">Διαδικασία</span>Βάζουμε τη μουστάρδα με τους κρόκους αυγού και αλατοπίπερο σε ένα μπολ και τους χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν. Αργά, αλλά με σταθερή ροή, προσθέτουμε το λάδι, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Αν δούμε ότι η μαγιονέζα πήζει πριν το απορροφήσει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας νερό και λίγο ξίδι για να αραιώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι με τον τρόπο που προαναφέρουμε. Αυτή η διαδικασία (με το νερό και το ξίδι) μπορεί να χρειαστεί να την επαναλάβουμε 2 – 3 φορές μέχρι να είναι έτοιμη η μαγιονέζα. Η επιτυχία της, άλλωστε, είναι στην υφή της. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα στραγγιστού γιαουρτιού. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε (ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να δώσουμε), ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή λεμόνι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα