Έρευνα για τα οικονομικά της Novartis ξεκινούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς

10 Ιανουαρίου 2017

Συνολικούς ελέγχους των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της φαρμακοβιομηχανίας Novartis αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου με ερευνώμενα αδικήματα φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων αφορά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις κινήσεις των Εισαγγελέων Διαφθοράς που αναζητούν στοιχεία για εκτεταμένο σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτησή της στην αγορά.

Η εντολή του κ. Αθανασίου είναι να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την εταιρεία καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της περιλαμβάνονται σε "λίστες μεγαλοκαταθετών" που ελέγχουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, να εντοπιστούν αν υπάρχουν παλιές δικογραφίες και πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση της εταιρείας τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι μία τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών, υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Το πόρισμα αυτό φέρεται να συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 αλλά να μην κατέληξε ποτέ στον Εισαγγελέα.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο Γενικός Γραμματέας για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Κώστας Χρήστου.

Η υπόθεση Novartis εκτιμήθηκε κατά την πληροφόρηση του real.gr και του Βασίλη Σκουρή ως «πολύ σοβαρή υπόθεση».

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 

 

Διαβάστε ακόμη: 

 

http://www.boro.gr/158233/documento-oi-etaireies-ths-oikogeneias-geitona-kai-h-ypothesh-novartis

 

http://www.boro.gr/157958/oi-ekselikseis-sthn-ypothesh-novartis

 

http://www.boro.gr/158160/me-aformh-thn-ypothesh-novartis-o-therapwn-kai-h-therapainis

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...