Μοσχάρι κοκκινιστό με ραδίκια

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κύβους περίπου 3 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1.200 γρ. (καθαρό βάρος – περίπου 1½ κιλό ακαθάριστα) ραδίκια πικρά, καθαρισμένα , χοντροκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">περίπου 10 ίνες κρόκου Κοζάνης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο (ή όσο θέλουμε)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα στο μούλτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι, προαιρετικά (μοιάζει με μαύρο σουσάμι και το βρίσκουμε στα περισσότερα μπαχαράδικα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">60 ml ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 4</strong> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 50΄</span> <strong><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 1 ώρα και 20΄</span></strong></span></div>
</div>
</div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο, αλατοπίπερο και όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα και 600 ml νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα χόρτα και τα «ζεματίζουμε» για 2 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσουν λίγο και να ξεπικρίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Σκορπίζουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά το φαγητό να «ξεκουραστεί» και μοιράζουμε στα πιάτα. Σκορπίζουμε τα σουσάμια και σερβίρουμε με τη συνοδεία του γιαουρτιού.</span></p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr"><span style="font-size: small;">http://www.gastronomos.gr</span></a></p>
</div>

Σχετικά άρθρα