Πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο

<h3><span style="font-size: small;">Τι χρειαζόμαστε:</span></h3>
<div class="rr_ingredients">
<p class="rr_method_list"><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για το φύλλο</span></p>
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κ.γ μαγιά</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κ.γ κοφτό αλάτι</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">4 κ.σ ελαιόλαδο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">2 κ.σ λεμόνι ή 2 κ.σ ρακί</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου</span></li>
</ul>
<p class="rr_method_list"><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p class="rr_method_list"><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Γέμιση</span></p>
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1,5 κιλό πράσα (το άσπρο μέρος μόνο) πλυμένα πολύ καλά και κομμένα περίπου ένα με δύο εκατοστά στο πάχος</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">μισό ματσάκι άνηθο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">φέτα (όση θέλετε)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε τετραγωνάκια (προαιρετικά)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 αυγό</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">αλάτι- πιπέρι</span></li>
</ul>
<div>
<h3><span style="font-size: small;">Πώς το κάνουμε:</span></h3>
<ul>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, το οποίο το έχουμε ανακατέψει με τη μαγιά και το αλάτι, και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Στην λακούβα ρίχνουμε τα υγρά μας, δηλαδή το ελαιόλαδο, το λεμόνι ή τη ρακί και το νερό. Και αρχίζουμε να ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, και πλάθουμε για 10' λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για μία ώρα περίπου να ξεκουραστεί.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Όσο περιμένουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί ξεκινάμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά και κόβουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο, και μετά προσθέτουμε τα πράσα και τον άνηθο, και τσιγαρίζουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα την εστία (η δικιά μου είναι υγραέριο και ψήνει πιο γρήγορα, για αυτό ίσως σε κεραμικές εστίες να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο) μέχρι να δούμε τα υλικά μας να είναι μαλακά και σχεδόν ψημένα, και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε το ζαμπόν, το πιπέρι και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Έχουμε λοιπόν τελειώσει τη γέμιση και πάμε να φτιάξουμε το φύλλο μας.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Μόλις περάσει η ώρα, ξαναπλάθουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Βάζουμε αλεύρι σε μία μεγάλη επιφάνεια (εμένα με βολεύει το τραπέζι) και ανοίγετε τις μπάλες σε 4 λεπτά φύλλα.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί (εγώ προτιμώ τα στρογγυλά γιατί γίνετε πιο όμορφη η πίτα). Βάζουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα του ταψιού το λαδώνουμε, και προσθέτουμε το δεύτερο και μετά βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά και ομοιόμορφα. Βάζουμε και το τρίτο φύλλο το λαδώνουμε και προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Στρίβουμε τα φύλλα σύμφωνα με την περίμετρο του ταψιού, και τη χαράζουμε σε τέσσερα ή οκτώ κομμάτια τη λαδώνουμε από πάνω και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους διακόσιους βαθμούς, για μία ώρα περίπου.</span></li>
</ul>
<div>
<h3><span style="font-size: small;">Λίγα μυστικά ακόμα</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Προσοχή, το αλάτι το προσθέτουμε πάντα μετά τη φέτα, και αφού δοκιμάσουμε το μείγμα μας, γιατί αλλιώς μπορεί να μας βγει η γέμιση πολύ αλμυρή.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο σησάμι από πάνω από την πίτα πριν τη βάλουμε στο φούρνο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><a href="https://www.sintagespareas.gr">https://www.sintagespareas.gr</a>/</span></p>
</div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα