Νεράντζι γλυκό κουταλιού

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">8 χοντρόφλουδα νεράτζια (γερά και σφιχτά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κιλό ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 φλ. νερό (1/2 λίτρο)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">χυμό απο 1/2 λεμόνι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Το νεράντζι γλυκό κουταλιού είναι παραδοσιακό γλυκό κουταλιού που το φτιάχνουμε στα νησιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Επιλέγουμε πάντα χοντρόφλουδα νεράντζια με σφιχτή σάρκα χωρίς χτυπήματα.</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Πλένουμε καλά τα νεράντζια και με ψιλό τρίφτη (τον πολύ ψιλό τρίφτης του τυριού) τρίβουμε την εξωτερική πορτοκαλί φλούδα.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Φροντίζουμε να τρίψουμε λίγο, και πολύ επιφανειακά την εξωτερική φλούδα, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τα υπέροχα αρώματα του νεραντζιού, που βρίσκονται επάνω στη φλούδα.</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω και το κάτω μέρος). Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα τα νεράντζια. Αφαιρούμε τις φλούδες με προσοχή για να μη σπάσουν. Στο τέλος θα έχουμε 32 φλούδες.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό, φτιάχνουμε δηλαδή καρουλάκια και με χοντρή βελόνα και κλωστή, τις περνάμε σε αρμαθιά σαν κολιέ (γιρλάντες).</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Σε νερό που βράζει βουτάμε τις φλούδες για 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε, αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Ζεματάμε ακόμα μια φορά το νεράντζι και στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 12 ώρες.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές για να ξεπικρίσουν.</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.  Αφαιρούμε την κλωστή. Πλέον έχουν πάρει το σχήμα ρολού-καρουλάκι και η φλούδα έχει κρατήσει όλο το άρωμα και τη σφριγηλή υφή της.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση τη ζάχαρη, μαζί με το νερό και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 5-6 λεπτά.</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Τότε προσθέτουμε τις φλούδες-καρουλάκια, και είτε σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι,</span><strong style="font-size: small;"> </strong><span style="font-size: small;">σιγοβράζουμε για 30 λεπτά το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αν χρειάζεται το σιρόπι καλύτερο δέσιμο, ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά για λίγα λεπτά ακόμα. </span><span style="font-size: small;">Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό κουταλιού στην κατσαρόλα να κρυώσει τελείως. Πότε-πότε ανακινούμε την κατσαρόλα για να ποτίζονται και να ρουφούν σιρόπι οι φλούδες.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Αφού κρυώσει το διατηρούμε σε καθαρό αποστειρωμένο βάζο, σε δροσερό σημείο της κουζίνας.</span> </h2>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα