Τα ροζ υγρά και άλλα συμπτώματα πιθανής εγκυμοσύνης: Όσα πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για συμπτώματα πιθανής εγκυμοσύνης. Η περίοδός μου κρατάει πάντα 6 μέρες. Ήρθα σε επαφή με τον φίλο μου σε γόνιμη μέρα και την αμέσως επόμενη στην ωορρηξία μου, ελεύθερα, χωρίς προφύλαξη. Όμως  σήμερα, δηλαδή μετά απο 6 ημέρες, είδα το πρωί και τώρα απαλό ροζ χρώμα στο σκούπισμα και το μεσημέρι με είχαν πιάσει μικρές κραμπούλες κάτω χαμηλα στην κοιλιά, οχι διαρκείας.

Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης;

Απευθύνομαι σε εσάς μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε γιατι δεν θέλω να πάρω τεστ ακόμα και ούτε να κάνω χωριακή. Δεν θέλω να απογοητευτώ και μη δείξει τιποτα ακομα.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, υπάρχει κάποια μικρή πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος υπό αυτές τις συνθήκες. Οι επαφές που είναι ελεύθερες, όταν μάλιστα γίνονται και σε γόνιμες ημέρες του κύκλου, μπορεί να κρύβουν τέτοια περίπτωση.Σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε και να υπολογίσετε, σε γενικό πλαίσιο, αν πράγματι βρισκόσασταν σε γόνιμες ημέρες ή όχι.

Ελεύθερες επαφές και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Αν κάποια γυναίκα επιθυμεί να πετύχει εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να έχει ολοκληρωμένες επαφές τις ημέρες αυτές, με εκσπερμάτωση εντός του κόλπου.

Αν κάποια δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη, καλό είναι τις ημέρες αυτές να λαμβάνει επιπλέον μέτρα αντισύλληψης και να αποφεύγει τις ελεύθερες επαφές.

Στις ελεύθερες επαφές υπάρχει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν κάποια υγρά από τον άντρα (προσπερματικά υγρά), τα οποία περιέχουν λίγες χιλιάδες σπερματοζωάρια.Αυτά, σε κάποιες λίγες άλλα υπαρκτές περιπτώσεις, μπορεί να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης 6 μέρες μετά την… ύποπτη επαφή;

Δεν πιστεύω ότι μέσα σε 6 κιόλας ημέρες από την ύποπτη επαφή, ξεκίνησαν και συμπτώματα πιθανής εγκυμοσύνης, χωρίς όμως και να αποκλείεται το ροζ αίμα που είδατε να είναι ένα πιθανό σημάδι  (πιθανή αιμόρροια από εμφύτευση).Μια γενική ιδέα για τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορείτε να δείτε εδώ. 

Σχετικά με τα τεστ εγκυμοσύνης

Επίσης, συμφωνώ μαζί σας ότι τα τεστ κύησης πρέπει να γίνονται όταν η γυναίκα έχει καθυστέρηση της περιόδου και όχι πιο νωρίς, καθώς υπάρχει περίπτωση λανθασμένου αποτελέσματος.Τα τεστ εγκυμοσύνης, που βρίσκουμε στα φαρμακεία, δίνουν λύση στο θέμα της αγωνίας των γυναικών σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η αξιοπιστία τους επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, που μπορείτε να δείτε σε αυτό το link

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν κάθε γυναίκα να συμβουλευτεί από κοντά κάποιον ειδικό, για να ενημερωθεί σχετικά με όλες τις πιθανές εναλλακτικές αντισυλληπτικές λύσεις που υπάρχουν στη διάθεση μας. Έτσι, θα μπορεί να απολαμβάνει την χαρά του έρωτα, χωρίς να φοβάται για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.Αντίστοιχα, όσες επιθυμούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη, θα μπορέσουν να προσδιορίσουν καλύτερα τις γόνιμες ημέρες και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

Παναγιώτης Χριστόπουλος,
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων & Εφήβων,

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είχα ελεύθερη επαφή και λίγο μετά είχα ζαλάδες και ταχυκαρδίες. Είναι αυτά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης η ψευδοπερίοδος;

Πρήξιμο στην κοιλιά: Είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης;

 

Σχετικά άρθρα