Μπακλαβάς της Αργυρώς

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">36 φύλλα κρούστας «πολίτικο» της alfa (3 πακέτα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γραμ. βούτυρο αιγοπρόβιο λιωμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλεσμένη ή καρύδια</span></li>
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το σιρόπι</span></h5>
</li>
<li><span style="font-size: small;">600 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<h2><span style="font-size: small;">Για τον παραδοσιακό μπακλαβά με καρύδια ή φυστίκια</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Αλέθουμε τα φυστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. Απλώνουμε 18 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα 18 φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά στον μπακλαβά.</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο.</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Για το σιρόπι του μπακλαβά</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι κάνει ο καυτός μπακλαβάς, ρουφάει αμέσως τα υγρά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Μυστικό: </strong>Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, για να παγώσει το βούτυρο, κι έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα