Πίτα με αρωματικές φακές

<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">1 συσκευασία Ζύμη κουρού </span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. φακές χοντρές</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 δαφνόφυλλο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. φέτα Αμφιλοχίας, θρυμματισμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">40 ml ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κρόκος αυγού (αραιωμένος σε 1 κουτ. σούπας νερό)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο μαυροκούκι (το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα) για το πασπάλισμα</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6-8</strong></span></div>
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong></span></div>
<div class="recipe_parts right">
<div class="recipe cf">
<div class="recipe_info cf"><span style="font-size: small;"><span class="recipe_parts"><strong><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> </strong>30'</span> <span class="recipe_parts"><strong><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> </strong>20'-25'</span></span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong></strong>Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τις  πατάτες, τη δάφνη και το σκόρδο και προσθέτουμε νερό που να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά, κατά 3 – 4 δάχτυλα. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά, μέχρι οι φακές να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι πατάτες να είναι έτοιμες. Στραγγίζουμε το μείγμα και πετάμε τη δάφνη. Μεταφέρουμε τις πατάτες και τα σκόρδα σε ένα πιάτο και τα λιώνουμε όλα με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ μεταφέρουμε τις στραγγισμένες φακές και προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες και τα σκόρδα, το ξερό κρεμμύδι, τη φέτα, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για την πίτα: </strong><span>Λαδώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 12×25 εκ. Στρώνουμε το 1 φύλλο κουρού</span><span> στο ταψάκι, πιέζοντας προσεκτικά με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα και τον πυθμένα. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης και ισιώνουμε την επιφάνεια. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο κουρού </span><span>και σκεπάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια (ρόμβους), αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι. Ψήνουμε την πίτα για 20 – 25 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει.</span></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: gastronomos.gr</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><span><br /></span></span></p>
<p> </p>
<p> </p>
</div>
</div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα