Αίγυπτος: Απερρίφθη ο εκλογικός νόμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου έκρινε πως ορισμένα άρθρα του αναθεωρημένου εκλογικού νόμου, που θέτει τους όρους για τις βουλευτικές εκλογές, είναι αντισυνταγματικά, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας που έχει ήδη καθυστερήσει.

Η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, ενέκρινε το νόμο τον περασμένο μήνα και τον έστειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ελέγξει τη νομιμότητα των διαδικασιών της ψηφοφορίας για την εκλογή μίας νέας Κάτω Βουλής.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει το κείμενο του αναθεωρημένου εκλογικού νόμου που ενέκρινε το κοινοβούλιο και επανέλαβαν τις απειλές ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τέσσερις πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, δήλωσε δικαστική πηγή. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα πίσω στο κοινοβούλιο για διόρθωση.

Η απόφαση αυτή είναι η τελευταία ένδειξη τριβής ανάμεσα στους δικαστές, τους οποίους ισλαμιστές βουλευτές κατηγορούν ότι παραμένουν πιστοί στον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και ότι παρεμβάλλουν εμπόδια στις εκλογές και στη νομοθεσία, και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι, που εξελέγη πέρυσι, είχε ανακοινώσει αρχικά ότι οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αλλά τις ανέβαλε όταν το δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα που όριζε τις ημερομηνίες της ψηφοφορίας.

Ο Μόρσι έχει πει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν τώρα να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, συμπληρώνοντας τη δημοκρατική μετάβαση από τη διακυβέρνηση του Μουμπάρακ. Με άλλη δικαστική απόφαση πέρυσι διαλύθηκε η Κάτω Βουλή, όπου κυριαρχούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οποία είχε εκλεγεί το 2011-2012.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα