Χοιρινό με πατάτες κοκκινιστές (κυκλαδίτικο ρόστο)

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1½ κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα (ολόκληρο κομμάτι)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">5-6 σκελίδες σκόρδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κιλό φρέσκες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ένα κιλό τριμμένη ντομάτα εμπορίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. ντοματοπελτές</span></li>
<li><span style="font-size: small;">6 πατάτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.γλ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Το χοιρινό με πατάτες κοκκινιστές, είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στα νησιά των κυκλάδων. Εκεί, το λένε ρόστο.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Για να μοσχομυρίσει το χοιρινό με πατάτες,</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβοντάς τα στη μέση, αφαιρούμε το φύτρο τους. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες και μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί στο χοιρινό.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε βαθιά κατσαρόλα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) ροδίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρέας, από όλες τις μεριές, έως ότου κάνει κρούστα. Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με την σπάτουλα στον πάτο της κατσαρόλας να ελευθερώσει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για να κρατήσουμε τα αρώματα. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Τέλος, περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι νερό.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες και αφού τις πλύνουμε, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις ροδίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Δεν τις τηγανίζουμε, τις σοτάρουμε ίσα ίσα για 10 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν να αποβάλλουν το άμυλό τους και να μελώνει η επιφάνειά τους.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αφού βράσει για μιάμιση ώρα το κρέας, το βγάζουμε στο ξύλο κοπής και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το ξαναβάζουμε στη σάλτσα, προσθέτουμε τα βότανα και τις σοταρισμένες πατάτες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα