Κοτόπουλο φούρνου με ρύζι και μανιτάρια

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 κοτόπουλο γύρω στα 1.500 γρ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. βούτυρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 κ.σ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φλούδα από λεμόνι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">5 σκ. σκόρδο με την φλούδα τους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 φλ. γάλα φρέσκο</span></li>
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το πιλάφι μανιταριών</span></h5>
</li>
<li><span style="font-size: small;">3 κ.σ ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">300 γραμ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 φλ. καστανό ρύζι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">5 φλ. ζωμός κότας ή νερό ζεστό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">*Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30 λεπτά</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αφήνουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά στον πάγκο εργασίας, για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το σκουπίζουμε καλά και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή γάστρα ή κατσαρόλα με χοντρή βάση</span><br /><span style="font-size: small;">που μπαίνει στο φούρνο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.</span><br /><span style="font-size: small;">Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε βαρύ σκεύος και ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα για να πάρει ρόδινο χρώμα, για περίπου 10 λεπτά.</span><br /><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε μπαχαρικά, βότανα, φλούδα λεμόνι και τα σκόρδα. Τέλος, περιχύνουμε με το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε το σκεύος και μεταφέρουμε τη γάστρα στο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά με σκεπασμένο το σκεύος. Ξεσκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20 λεπτά, ώστε να ροδίσει το πουλερικό.</span><br /><span style="font-size: small;">Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και έπειτα κόβουμε σε μερίδες ή ξεκοκκαλίζουμε και σερβίρουμε.</span><br /><span style="font-size: small;">Περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Με αυτή τη σάλτσα ταιριάζει τέλεια η οξύτητα του λεμονιού. Αν σας αρέσει η λεμονάτη γεύση προσθέτετε λίγο χυμό λεμονιού, λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για το πιλάφι</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό την σπασμένη σκελίδα σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό ή νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.</span><br /><span style="font-size: small;">Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το πιλάφι μας για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μόλις που να κοχλάζει. Όταν εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια, τότε το πιλάφι είναι έτοιμο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr/</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα