Ζαμπονοτυρόπιτα τέσσερα τυριά

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 πακέτο φύλλο ολικής</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">100 γραμ. βούτυρο ή ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 λίτρο φρέσκο γάλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γραμ. κασέρι τριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 αυγά μεγάλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρόκους από μεγάλα αυγά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">10 ψητά ντοματίνια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;"><strong>Για τα ψητά ντοματίνια</strong></span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">ντοματίνια μακρόστενα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">θυμάρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ρίγανη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για την ζαμπονοτυρόπιτα  φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα με τα τέσσερα τυριά. Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα για λίγα λεπτά. Αφού δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Όταν κρυώσει η κρέμα, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και τα ψητά ντοματίνια. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, 38 ή 40 εκ., το οποίο λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων από το ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση, δηλαδή την κρέμα τέσσερα τυριά, στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση. Είναι σημαντικό η γέμιση στη ζαμπονοτυρόπιτα να είναι σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν. Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντάς τα ένα ένα τα υπόλοιπα 3 φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από την πίτα (όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο). Ψήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 160 βαθμούς C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά,  μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Την αναποδογυρίζουμε σε μεγαλύτερο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να την αναποδογυρίσετε, γυρίστε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, το τελευταίο εικοσάλεπτο, για να ροδίσει καλά από κάτω η ζαμπονοτυρόπιτα. Ιδανικά αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά αφού ψηθεί για να τραβήξει τα υγρά της. Αν προτιμάτε το φύλλο της πίτας πιο μαλακό, καλύψτε το ταψί με μία πετσέτα μόλις βγει αχνιστή από τον φούρνο. Τη βγάζουμε ολόκληρη σε μεγάλη επιφάνεια και την κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και το φύλλο λαχταριστό και κριτσανιστό.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για τα ψητά ντοματίνια </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τα βότανα. Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να καψαλιστεί η φλούδα τους. Όσα περισσέψουν από τη συνταγή τα συντηρούμε σε βάζο με ελαιόλαδο. Με αυτά μπορούμε να γαρνίρουμε σαλάτες και δίνουμε έξτρα νοστιμιά σε μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες. Και με το ελαιόλαδο που θα περισσέψει, μπορούμε να μαγειρέψουμε ή να το χρησιμοποιήσουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σε μαρινάδες ή να περιχύσουμε με αυτό, ψητό κρέας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα