Μακαρονόπιτα σπέσιαλ

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο της alfa</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γραμ. πένες ή κοφτό μακαρόνι</span></li>
</ul>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη σάλτσα κιμά</span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">3 κ.σ ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 καρότο τριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ πελτέ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">400 γραμ. τριμμένη ντομάτα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 δαφνόφυλλο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξύλο κανέλας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πρέζα ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
</ul>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη μπεσαμέλ με τυρί και αυγό (σάλτσα Μορνέ)</span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">100 γραμ. βούτυρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">100 γραμ. αλεύρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 λίτρο γάλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 κρεμμύδι ξερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 γαρίφαλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πρέζα μοσχοκάρυδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 αβγά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. κεφαλοτύρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λευκό πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για τη σάλτσα κιμά<br /></strong>Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και το καρότο, και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, και ψήνουμε για 1 λεπτό. Τέλος, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη,  και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ελάχιστο νερό, και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί και να πιεί όλα τα υγρά του. Θέλουμε να στεγνώσει καλά, θα χρειαστεί  30 λεπτά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για τη μπεσαμέλ με τυρί και αυγό (σάλτσα Μορνέ)<br /></strong>Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι, και το βάζουμε με το γάλα, σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα, και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε, και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Η προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα Μορνέ. Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη. Η σάλτσα Μορνέ (μπεσαμέλ με αυγό και τυρι), καταναλώνεται την ίδια μέρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για το μοντάρισμα της μακαρονόπιτας<br /></strong>Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά. Λαδώνουμε μεγάλο ταψί 40 ή 42 εκατοστών, και απλώνουμε ακτινωτά, 7 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά, καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζουμε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Χαράζουμε την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λιγο νερό τα φύλλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα να ροδίσει καλά. Τη σερβίρουμε ζεστή σαν κανονικό γεύμα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα