Πιλάφι με σαφράν και γάλα καρύδας

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 5 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. ρύζι μπασμάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 κουτ. σούπας λάδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας αμύγδαλα, χοντροσπασμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας σταφίδες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 ξυλάκια κανέλας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">5 κάψες κάρδαμου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">15 στήμονες κρόκου (σαφράν), μουλιασμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό γάλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 φύλλα δάφνης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 ml γάλα καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς ροδόνερο (προαιρετικά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span></strong> 4 <span class="recipe_parts"><strong><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span></strong> 20'</span> <span class="recipe_parts"><strong><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> </strong>25'</span></span></div>
</div>
</div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία:</span></span></strong> Τρίβουμε το τζίντζερ και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι. Πιέζουμε με τα χέρια μας πολύ δυνατά πάνω από ένα μπολ για να βγουν οι χυμοί. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε γουδί και γουδοχέρι για να χτυπήσουμε το τζίντζερ και να μαζέψουμε τους χυμούς. Χρειαζόμαστε μία κουταλιά της σούπας χυμό τζίντζερ. Πλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζουμε. Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου για 2-3 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το σκεύος και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει έντονα. Το βγάζουμε από το σκεύος. Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι το ρύζι, τους σπόρους κύμινου, την κανέλα, το κάρδαμο, τη ζάχαρη, τον χυμό τζίντζερ, τον κρόκο και λίγο αλάτι, και σοτάρουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε στο σκεύος τα φύλλα δάφνης και το γάλα καρύδας και νερό μέχρι να σκεπάσει το ρύζι κατά 5 εκατοστά περίπου. Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό. Προσθέτουμε στο σκεύος τον αρακά και ανακατεύουμε καλά. Μειώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και το κρεμμύδι που έχουμε τσιγαρίσει, κρατώντας λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ροδόνερο, αν θέλουμε ένα πιο αρωματισμένο πιάτο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.oroskopos.gr/</span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα