Ο Π.Παναγιωτόπουλος στο Βελιγράδι

Ευρεία ανασκόπηση όλων των θεμάτων Στρατιωτικής και Αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Σερβίας, έγινε κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στο Βελιγράδι, με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας και Υπουργό Άμυνας Αλεξάντρ Βούτσιτς.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να αναβαθμιστούν οι σχέσεις αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, να πολλαπλασιαστούν τα προγράμματα κοινών δράσεων και να υπογραφεί συμφωνία για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και -όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος- η Ελλάδα θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τη Σερβική Κυβέρνηση στη πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό για την συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Παναγιωτόπουλου να επισκεφθεί την Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Εδώ στο Βελιγράδι είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση συνεργασίας με τον συνάδελφό μου και φίλο, Α’ Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας και Υπουργό Άμυνας, Πρόεδρο, επίσης του συγκυβερνώντος κόμματος, του προοδευτικού κόμματος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς. Κατά τη συνάντησή μας αυτή είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ευρεία ανασκόπηση όλων των θεμάτων διμερούς συνεργασίας στα στρατιωτικά και αμυντικά θέματα. Συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, να πολλαπλασιάσουμε τα προγράμματα κοινών δράσεων και ταυτόχρονα να υπογράψουμε σύντομα και μια συμφωνία για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών.

Επιπλέον, ο κ. Βούτσιτς μου έκανε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις που σημειώνονται στα θέματα του Κοσσυφοπεδίου, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η σερβική κυβέρνηση με την κυβέρνηση του Κοσσόβου στις 19 Απριλίου.

Συζητήσαμε ευρύτερα και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και από την πλευρά μας είπαμε ότι η Σερβία πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική της, προκειμένου νε πετύχει τον τελικό στόχο, να έρθει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει, και από την πλευρά μου τόνισα ότι η Ελλάδα θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την βοηθήσει προς την κατεύθυνση της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα