Αρωματικό σουφλέ με πράσα και γραβιέρα

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 κιλά πράσα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span></li>
<li><span style="font-size: small;">50 γρ. βούτυρο ή 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο επιπλέον</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας (προτιμότερο πικάντικη)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span></strong> 4 <span class="recipe_parts"><strong><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span></strong> 15΄</span> <span class="recipe_parts"><strong><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span></strong> 45΄ (συνολικά)</span></span></div>
</div>
</div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> </strong>Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από τα πράσα. Το υπόλοιπο το κρατάμε για να φτιάξουμε, όποτε έχουμε χρόνο, ένα ζωμό (link). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε χαμηλή προς μέτρια μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα με λίγο αλάτι μέχρι να γυαλίσουν, να μαραθούν και να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Στο τέλος πρέπει να έχουν μείνει χωρίς υγρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200º C. Σε μια χωριστή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μυρίσει ψημένο. Αυτό είναι σημαντικό για να μην μυρίζει αλευρίλα μετά η μπεσαμέλ μας. Μόλις ψηθεί το αλεύρι και αποκτήσει μπεζ απόχρωση, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αποσύρουμε και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα ώστε να διαλυθούν οι σβόλοι και να προκύψει μια λεία, κρεμώδης μπεσαμέλ. Ακόμα κι αν το μείγμα φαίνεται να έχει σβολιάσει στην αρχή, με το ανακάτεμα θα γίνει όσο βελούδινο πρέπει. Αφήνουμε την μπεσαμέλ να χλιαρύνει και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα πράσα, τον άνηθο, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ψωμί και λαχανοκαροτοσαλάτα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.gastronomos.gr</span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα