Τσικνοπέμπτη: Tips για να κρατήσεις χαμηλά θερμίδες και χοληστερίνη

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!

Διατροφικά είναι μια δύσκολη, αλλά όχι απαραίτητα και τόσο καταστροφική ημέρα. Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ή αλλιώς της «κρεατινής» φαίνεται να έχει τις ρίζες του αρκετά χρόνια πριν, στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, ενώ παράλληλα αποτελεί την απαρχή ενός μεγάλου γλεντιού, της Αποκριάς. Ψητά στη σχάρα λοιπόν και το αλκοόλ να ρέει άφθονο.

Αν το καλοσκεφτούμε το κρέας δεν είναι η «αχίλλειος πτέρνα» αυτής της ημέρας. Ειδικά αν φροντίσουμε τις επόμενες 2 εβδομάδες να απέχουμε από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής η κατανάλωση του είναι φρόνιμο να περιορίζεται στις 1-2 φορές το μήνα.

Stop στο λίπος!

Αποφύγετε ωστόσο το παϊδάκι, το χοιρινό μπιφτέκι και το αρνί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, και προτιμήστε το μοσχαρίσιο φιλέτο, το ψαρονέφρι ή ακόμα καλύτερα το κοτόπουλο.

Το δύσκολο σημείο όπως καταλαβαίνουμε είναι τα συνοδευτικά. Το ψωμί, οι τηγανητές πατάτες, οι πίτες, οι σως, το αλάτι και το αλκοόλ. Ας τα πάρουμε ένα-ένα, το πιο σημαντικό είναι να μη χάσετε την εικόνα της ποσότητας που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της βραδιάς μέσα σε όλο αυτό το χάος των συνοδευτικών πιάτων!

Βάλτε μπροστά σας ένα μεγάλο πιάτο και γεμίστε περίπου το μισό με ψητό κρέας, στο υπόλοιπο πιάτο επιλέξτε 1-2 φέτες ψωμί ή 1 πίτα αλάδωτη και καλύτερα όχι τηγανητές πατάτες – θα σας δώσουν πολλές παραπάνω θερμίδες λόγω της περίσσειας λαδιού – και τέλος αντί για σως βάλτε στην άκρη του πιάτου 3 κ.σ μουστάρδα ή 2 κ.σ τζατζίκι. Ακριβώς δίπλα τοποθετήστε ένα μπολ με την ατομική σας σαλάτα, μια ανάμικτη με μαρούλι-λάχανο-καρότο είναι ιδανική.

exotiki salata me laxano

Τρώγοντάς την παράλληλα ή και πριν το φαγητό θα σας βοηθήσει να χορτάσετε πολύ πιο γρήγορα. Και επειδή πιθανόν δε μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που έχει προσθέσει ο ψήστης στο κρέας, αποφύγετε το αλάτι στη σαλάτα και προσθέστε απλά λεμόνι ή ξύδι για τη γεύση.

Πολύ νερό!

Καλά φάγαμε, τι θα πιούμε όμως; Το κρασί είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι μπύρα έχει 150 θερμίδες. Επίσης μην ξεχνάμε οτι το κρασί είναι βασική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες και συμβάλλουν θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Δυο ποτήρια για εσας τις γυναίκες και τρία για τους άντρες είναι ιδανικά. Επίσης, ΝΕΡΟ-ΝΕΡΟ-ΝΕΡΟ… Θα αποτρέψει την κατακράτηση υγρών της επόμενης ημέρα και θα αραιώσει την ποσότητα αλκοόλης που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Ας μην ξεχνάμε πόσα ατυχήματα λαμβάνουν χώρα τέτοιες γιορτινές μέρες λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ!

Έλεγχος λοιπόν! Η λέξη κλειδί αυτής της ημέρας.

Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc
Facebook page: https://www.facebook.com/konstantina.papageorgiou.dietitian/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδέες της -πολύ- τελευταίας στιγμής για μια αξέχαστη Τσικνοπέμπτη!

3 υπέροχες σάλτσες για τα ψητά της Τσικνοπέμπτης!

 

Σχετικά άρθρα