Ταχίνι: γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου

<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span>Από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αναστάσιο </span>Παπαλαζάρου, PhD (www.nutrimed.gr</span><span style="font-size: small;">)</span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ένα από τα τρόφιμα που λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας είναι το ταχίνι και ο χαλβάς. Παράγεται με ειδική επεξεργασία από τους σπόρους σουσαμιού και η διατροφική του αξία είναι βαρυσήμαντη. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Διαχρονική αξία!</strong></span><br /><span style="font-size: small;">Η αξία του σουσαμιού απεικονίζεται και στην μυθολογία των Ασσυρίων, όπου σύμφωνα με αυτή οι θεοί ήπιαν κρασί από σουσάμι και έφτιαξαν τον κόσμο, ενώ διάφοροι μεταγενέστεροι μύθοι το συσχετίζουν με αθανασία. Στην Ελλάδα μολονότι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλα κράτη, όπως στη Μ. Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου τους, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Παρεξηγημένα το καταναλώνουμε μόνο στη νηστεία, ενώ σύμφωνα με τη διατροφική του αξία θα έπρεπε να καταναλώνεται πολύ συχνότερα και σε όλη την περίοδο του χρόνου.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Προτιμήστε το για….</strong></span><br /><span style="font-size: small;"><strong><br />Την πρωτεΐνη του…</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Το ταχίνι έχει<strong> πολλές πλην «τίμιες» </strong>θερμίδες. Τα 100 γρ. αποδίδουν 500 θερμίδες, παράλληλα, όμως, μας δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί σημαντική πρωτεϊνική πηγή (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας) που ωστόσο από μόνη της δεν έχει υψηλή βιολογική αξία (όπως και οι περισσότερες φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες). Συνδυαζόμενο με ψωμί ή με όσπρια, όπως συμβαίνει στην παρασκευή του <strong>χούμους (ταχίνι + ρεβίθια)</strong>, η βιολογική του αξία αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών.</span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;"><strong>… γερά οστά</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Παράλληλα, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία των οστών. Μας δίνει όχι μόνο <strong>ασβέστιο</strong>, αλλά και ένα ακόμα ιχνοστοιχείο το <strong>μαγνήσιο </strong>που μαζί συμμετέχουν στη ισχυρή δομή των οστών. Ειδικότερα στην περίοδο της νηστεία που απέχουμε από τις βασικές πηγές ασβεστίου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ταχίνι μαζί με τους ξηρούς καρπούς αποτελούν τις ιδανικές εναλλακτικές λύσεις.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>….συγκέντρωση και ζωτικότητα</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Το ταχίνι μας δίνει και <strong>βιταμίνες του</strong> <strong>συμπλέγματος Β</strong> και κυρίως θειαμίνη, Β6 και φυλλικό οξύ συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν απαραίτητα εξαρτήματα ενζυμικών συστημάτων που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατ/κων και λιπών. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Σύμμαχος στην αναιμία</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Παράλληλα το ταχίνι μας δίνει και ένα άλλο πολύτιμο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας συστατικό, το <strong>σίδηρο</strong>. Μάλιστα, στην περίοδο της νηστείας που εκλείπει το κρέας, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας. Ο σίδηρος συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και έτσι λειτουργούν σωστά όλα τα περιφερειακά μας όργανα. Έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι οι μύες δεν θα έχουν καύσιμο για να παράγουν έργο και συνεπώς επέρχεται γρήγορα η κούραση. Ομοίως ο εγκέφαλος δεν θα οξυγονώνεται σωστά και μπορεί να συμβούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως αδυναμίες, ζαλάδες ή και λιποθυμίες. Το ταχίνι μαζί με τα όσπρια σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C μπορούν με σωστή προσαρμογή να καλύψουν το κενό σιδήρου από τη βασική πηγή πρόσληψης του που είναι το κρέας.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Και… «καλή» καρδιά</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Όμως το ταχίνι συμβάλλει και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά που αποτελούν και τη βάση της σύνθεσης του, είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ τα επικίνδυνα κορεσμένα είναι ελάχιστα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη <strong>μονοακόρεστων και πολυακόρεστων</strong> με μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επιπρόσθετα, το ταχίνι περιέχει και μικρές ποσότητες από τις πολύτιμες ουσίες που ονομάζονται <strong>φυτοστερόλες </strong>και όπως έχει αποδειχθεί πλέον σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.</span></div>

Σχετικά άρθρα