Γαλακτομπούρεκο με πολίτικο φύλλο

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">4 φλ. γάλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φλούδα από 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 βανίλιες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 πρέζες αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 αβγά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων</span></li>
<li><span style="font-size: small;">10 φύλλα κρούστας</span></li>
</ul>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το σιρόπι</span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 φλ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1½ φλ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φλούδα λεμονιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κομμάτι ξύλο κανέλα</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;"><strong>1</strong>. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>2</strong>. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>3</strong>. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>4</strong>. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας. Αφαιρούμε την φλούδα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>5</strong>. Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>6</strong>. Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>7</strong>. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>8</strong>. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο. Αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>9</strong>. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>10</strong>. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο. Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα