Καρυδόπιτα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">50 γρ. αλεύρι μαλακό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 + 1/2 κ. γ. κανέλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 κ. γ. γαρύφαλλο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30 γρ. κακάο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 βανίλιες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πρέζα αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">7 μεγάλα αβγά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">50 γρ. σπορέλαιο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">125 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το σιρόπι</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ. σ. κονιάκ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. ζάχαρη</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για την επικάλυψη</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Λίγο ψιλοκομμένο καρύδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα –φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αβγά. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή. Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αβγά και τα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα. Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά. Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για το σιρόπι</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι. Αφήστε τη να κρυώσει τελείως.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για την κρέμα σοκολάτας</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη. Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί. Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και λίγο ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα