Κοτόπουλο στον φούρνο με ρύζι και λαχανικά

Μια μαμαδίστικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε, ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο: Κοτόπουλο στον φούρνο. Συνοδεύστε το με λαχανικά και ρύζι!

Υλικά Συνταγής

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι
  • 1 μικρό σφιχτό λάχανο
  • 1 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 2 λεμόνια
  • λίγο άνηθο
  • λίγο μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι και λαχανικά, μια εύκολη συνταγή που θα σας γίνει συνήθεια. Ξεκινάμε ροδίζοντας το κοτόπουλο. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, ρίχνουμε και ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε με μία τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος, και το διατηρούμε ζεστό. Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα, και το σέλερι (ή την σελινόριζα).

Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κοκκινίσει το λάδι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά επιπλέον.

Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα δύο λεμόνια. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά (περίπου ένα ποτήρι). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5-6 λεπτά. Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί φροντίζοντας το ρύζι να βρίσκεται κάτω κάτω, τα λαχανικά πάνω από το ρύζι και το κοτόπουλο πάνω πάνω. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις . Θα ψήσουμε στην τελευταία σχάρα το φαγητό για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα. Σερβίρουμε με γιαούρτι (προαιρετικά).

πηγή: www.argiro.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Κινέζικο» κοτόπουλο στον φούρνο με σόγια και μέλι

Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά

Κεφτεδάκια φούρνου με κριθαράκι ολικής

Κοτόπουλο γιουβέτσι

 

Σχετικά άρθρα