Ε.Ε.: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας

Ως θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ χαρακτήρισαν σήμερα την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ΕΕ, ο Ρόμπαϊ τόνισε ότι η ανεργία των νέων θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρακτικών και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή του με την οποία κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δραστηριοποιηθούν ενόψει της Συνόδου. Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει συμβολή και από τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Ρόμπαϊ υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει ότι το πρόγραμμα αξίας 6 δισεκατ. ευρώ που προορίζεται για τους νέους θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο αφού είπε ότι οι αγορές εργασίας στην ΕΕ πρέπει να είναι καταλύτης για την ανάκαμψη της οικονομίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους, χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ καθώς και κονδύλια σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κοινού αυτού στόχου. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, θα πρέπει να δοθούν δάνεια προς τις επιχειρήσεις για προσλήψεις, ώστε να μπει κόσμος στην αγορά εργασίας. Υπενθύμισε επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κομισιόν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ενέκρινε το πακέτο της απασχόλησης-Εγγύηση για τη Νεολαία. ο Ζ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι εκτός από τα 6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει πόρους και από όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα κοινοτικά ταμεία.

“Ο χρόνος πιέζει για την εφαρμογή των προτάσεων. Οι πολίτες έχουν θεμιτές προσδοκίες από τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό των προσπαθειών μας”, υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα