Κόσοβο: Οι Σέρβοι οργανώνουν την απόσχιση τους

Οι Σέρβοι του Κοσόβου θα δημιουργήσουν μια “Επαρχιακή Συνέλευση, σύμφωνα με το σερβικό Σύνταγμα” για να εμποδίσουν την ενσωμάτωσή τους στους κόλπους του ανεξάρτητου Κοσόβου, η οποία προβλέπεται από τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι που συνήφθη στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος.

“Η δημιουργία αυτής της Συνέλευσης, με σεβασμό προς το Σύνταγμα της Σερβίας, γίνεται για να μας υπερασπίσει από τη συμφωνία των Βρυξελλών που είναι αντισυνταγματική και προβλέπει την προσάρτηση της σερβικής κοινότητας στο Σύνταγμα και στους νόμους του (ανεξάρτητου) Κοσόβου”, δήλωσε ο Μάρκο Γιάκσιτς.

Το Κόσοβο ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, την οποία το Βελιγράδι εξακολουθεί να απορρίπτει.

Η πρώτη σύνοδος αυτής της Συνέλευσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Το Βελιγράδι δεν έχει ακόμη αντιδράσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

“Είμαι εν γνώσει αυτής της ιδέας, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε επισήμως. Θα μιλήσω γι’ αυτή με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου και θα μπορώ στη συνέχεια να πάρω μια θέση”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για το Κόσοβο εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν.

Η συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία μονογραφήθηκε στις 19 Απριλίου υπό την αιγίδα της ΕΕ, αφορά το βαθμό αυτονομίας που χορηγείται στους 40.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κόσοβο, μια περιφέρεια που διαφεύγει στην πράξη από τον έλεγχο της Πρίστινας.

Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, μια ανεπίσημη εκδοχή της οποίας έχει δημοσιευθεί από τον Τύπο, οι Σέρβοι θα διορίζουν τον αρχηγό της περιφερειακής αστυνομίας και θα έχουν τη διαχείριση των δικαστηρίων εκεί όπου αποτελούν την πλειοψηφία, “λειτουργώντας παράλληλα στους κόλπους των νομικών θεσμών του Κοσόβου”.

Η συμφωνία, παρόλο που εγκρίθηκε από το σερβικό κοινοβούλιο, σκοντάφτει στην αντίθεση ενός μέρους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, οι οποίοι απορρίπτουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αποκλεισθούν από το συνταγματικό και το νομικό σύστημα της Σερβίας.

Το Βελιγράδι, όπου η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ενέκριναν την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, επιχείρησε επανειλημμένα, χωρίς όμως επιτυχία, να πείσει τους Σέρβους του βόρειου Κόσοβου να δεχθούν αυτή τη συμφωνία.

Η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών έχει κρίσιμη σημασία για να μπορέσει η Σερβία να ελπίζει στην ανακοίνωση μιας ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα