Σομαλία: Κατέρριψαν μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος

Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα στη νότια Σομαλία, σε μια περιοχή όπου οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης μάχονται τους ισλαμιστές αντάρτες αλ Σεμπάμπ, όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη της επαρχίας και από πηγές των ανταρτών.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κάτω Σαμπέλε, Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, είπε ότι οι αντάρτες έβαλαν εναντίον του αεροσκάφους πάνω από την πόλη Μπουλαμαρέρ για πολλές ώρες, πριν από τη συντριβή του. “Τελικά το πέτυχαν και το μη επανδρωμένο αεροπλάνο κατέπεσε”, είπε ο Νουρ.

Οι αντάρτες επιβεβαίωσαν τη συντριβή αλλά δεν διευκρίνισαν εάν το κατέρριψαν οι ίδιοι.

Μολονότι η Ουάσινγκτον δεν γνωστοποιεί τις δραστηριότητές της στη Σομαλία, τέτοιου είδους αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τις εκτελέσεις Σομαλών και ξένων μαχητών των Σεμπάμπ. Πέρσι η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ έγραψε ότι το Πεντάγωνο επιδίωκε να στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κένυα στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να στηριχτούν οι τέσσερις αφρικανικές χώρες που μάχονται την Αλ Κάιντα και τους Σεμπάμπ.

Κάτοικοι του Μπουλαμαρέρ είπαν ότι οι μαχητές των Σεμπάμπ δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στο σημείο της συντριβής. “Έχουν περικυκλώσει την περιοχή. Δεν επιτρέπεται να πάμε εκεί”, είπε ένας κάτοικος, ο Άντεν Φάραχ, στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Αλ Σεμπάμπ, μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είχε υποστηρίξει το 2011 ότι πύραυλος που εκτοξεύτηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον Μπιλάλ αλ Μπερτζάουι, έναν Λιβανέζο μαχητή της που είχε και βρετανικό διαβατήριο. Σε άλλο πυραυλικό πλήγμα, τον Φεβρουάριο του 2012, σκοτώθηκαν τέσσερις ξένοι μαχητές στα νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Οι αντάρτες Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου στα τέλη του 2011 και αγωνίζονται πλέον να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους άλλες περιοχές ενώ δέχονται επιθέσεις από δυνάμεις της Κένυας, της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης που προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης και εκτός της Σομαλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα