Βουλγαρία: Η Βουλή ψηφίζει για τη νέα κυβέρνηση

H ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλγαρική Βουλή.

Στην αίθουσα της Βουλής που έχει συνολικά 240 έδρες είναι παρόντες σχεδόν όλοι οι βουλευτές, αλλά μόνον 121 βουλευτές έχουν εγγραφεί για συμμετοχή στην ψηφοφορία: όλα τα μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) και ένας βουλευτής του κόμματος “Ataka”, με τον οποίο εξασφαλίστηκε η απαρτία για τη συνέχιση της συνεδρίασης.

Οι βουλευτές του κόμματος Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) ήταν αρχικά παρόντες στην αίθουσα, αλλά δεν εγγράφηκαν και αποχώρησαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής.

Ο πρόεδρος του GERB και πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι με την ενέργεια αυτή τα μέλη του κόμματος επιθυμούν να δείξουν ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το “Ataka” λειτουργούν ήδη ως τρικομματικός συνασπισμός.

Ο αρχηγός του “Ataka” Βόλεν Σιντέροφ αρνήθηκε να σχολιάσει τόνισε όμως ότι δέχθηκε απειλές από το GERB.

Στη συνεδρίαση της Βουλής είναι παρόντες ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαρίν Ράικοφ, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βουλγαρία, δικαστές και διπλωμάτες.

Χθες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσίασε στον πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ τη σύνθεση της κυβέρνησης και ο κ. Πλεβνέλιεφ εξέδωσε διάταγμα προτείνοντας στη Βουλή να εκλέξει τον κ. Ορεσάρσκι πρωθυπουργό.

Το GERB επικράτησε με μικρή διαφορά στις βουλευτικές εκλογές, στις 12 Μαϊου, αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει κυβέρνηση, επειδή το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το “Ataka” ανακοίνωσαν ότι δεν θα διαπραγματευτούν και δεν θα στηρίξουν το πρώην κυβερνητικό κόμμα.

Ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και τελικά η εντολή ανατέθηκε στον Πλάμεν Ορεσάρκσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα